Учора в Ашгабаті президенти України і Туркменістану — Петро Порошенко та Гурбангули Бердимухамедов підписали Спільну заяву. Документ відображає основні досягнуті сторонами домовленості щодо подальшого розвитку співробітництва. Зокрема, йдеться про поглиблення взаємовигідного партнерства у торговельно-економічній, енергетичній, фінансовій, науково-технічній сферах, важливій ролі Спільної міжурядової комісії з економічного та культурно-гуманітарного співробітництва для реалізації масштабних інфраструктурних проектів.

Президенти України та Туркменістану (на знімку) підтвердили намір активізувати співробітництво на світовій арені. Керівники двох країн підкреслили необхідність координації зусиль у рамках універсальних і регіональних організацій, членами яких є Україна та Туркменістан. Сторони підтвердили важливість підвищення ролі Організації Об’єднаних Націй та її інститутів у вирішенні глобальних питань, зміцненні безпеки і стабільності у світі.
Також Київ та Ашгабат підтвердили свою відданість дотриманню загальновизнаних принципів — державного суверенітету, територіальної цілісності, непорушності кордонів, невтручання у внутрішні справи одна одної, а також мирного урегулювання спорів. Глави держав засвідчили готовність до подальшого нарощування зусиль у боротьбі з такими транскордонними загрозами і ризиками, як тероризм, організована злочинність і незаконний обіг наркотичних засобів.
Керівники двох держав домовилися вжити необхідних заходів для організації Днів культури Туркменістану в Україні, а також щодо проведення Днів культури України в Туркменістані. Президент України привітав Президента Туркменістану з 20-річчям набуття Туркменістаном статусу постійного нейтралітету і підтвердив підтримку Україною даного статусу.

За інформацією прес-служби Президента України.

Фото Миколи ЛАЗАРЕНКА (прес-служба Президента України).