Парламентська коаліція несе відповідальність за уряд, а уряд відповідає перед коаліцією. На цьому наголосив Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман під час прямого ефіру на радіо «Ера».

 

«Ми маємо знаходити порозуміння в парламенті, — підкреслив В. Гройсман. — Ми почнемо змінювати систему, адже осмислили, як вона працює. Передбачено новий формат погоджувальних рад, запровадження тематичних днів. Вже за три-чотири місяці парламент буде на 10 голів якісніший, ніж нинішній».


Володимир Гройсман також наголосив на потребі систематизації законотворчої роботи. «З одного боку, ми можемо систематизувати прийняття законів. Якщо ви подивитесь на якість і кількість законів, які ухвалено сьогодні, вони дуже непогані, — сказав він. — Але треба не тільки приймати рішення, а треба їх реалізовувати, а це вже виходить за межі функцій парламенту». При цьому глава парламенту підкреслив, що суспільство має отримати відповідь, як далі реалізуватимуться реформи.


«Настав той етап, коли системно потрібно дати відповідь суспільству, в першу чергу, як будуть проводитись подальші зміни, подальші реформи, як функціонуватиме охорона здоров’я, як функціонуватиме, наприклад, освіта», — сказав В. Гройсман. Він назвав «величезним упущенням» те, що за рік не сформовано підхід до реформування охорони здоров’я. І на даному етапі ми не маємо тої моделі, яку можна було би побудувати, зокрема, як мають функціонувати ФАПи, поліклініки, лікарні.


Відповідаючи на запитання щодо різних аспектів реформи з децентралізації, В. Гройсман зазначив, що вже є перші позитивні результати — зокрема, істотне збільшення бюджетів на рівні міст, що дозволяє виділяти необхідні кошти на розвиток інфраструктури об’єктів соціального призначення, освітньої сфери та галузі охорони здоров’я.


При цьому керівник парламенту наголосив на важливості об’єднання територіальних громад, що, за його словами, сприятиме їх розвитку.