28 жовтня на офіційному веб-сайті Верховної Ради України у рамках реалізації пріоритетних заходів зі створення у Верховній Раді електронного парламенту запроваджено сервіс «Електронні петиції».

 

Сервіс запроваджено згідно з Розпорядженням Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана «Про деякі питання організації роботи Апарату Верховної Ради України з реєстрації та супроводження електронних петицій, адресованих Верховній Раді України». Як повідомили у прес-службі апарату Верховної Ради, сервіс працює у тестовому режимі.


Користувачі веб-порталу Верховної Ради зможуть:


— переглянути та підписати петиції, збір підписів за які триває;


— переглянути петиції, які вже перебувають на розгляді у парламенті;


— створити нову петицію.


Станом на вчора, на сайті Верховної Ради вже було зареєстровано понад 100 петицій. Найпопулярнішими є петиції про зняття депутатської недоторканності, персональне голосування народних депутатів, запровадження в Україні системи електронного голосування та збору підписів громадян під час проведення народного волевиявлення.

Триває збір підписів і під петиціями з вимогами законодавчо затвердити громадянський обіг зброї, скасування розмитнення і акцизного податку на імпорт авто, зменшити кількість народних депутатів України до 100 осіб, запровадити виборність суддів, дільничних, прокурорів, проведення референдуму про вступ до НАТО, посилити кримінальну відповідальність за керування авто в нетверезому стані, провести тестування народних депутатів на знання української мови та перевірити на детекторі брехні.


Серед зареєстрованих петицій є і вельми екзотичні прохання: скажімо, заборонити ЗМІ робити цінові прогнози, перереєструвати оформлені документи учасникам АТО, скасувати перехід на зимовий час, запровадити чотириденний робочий тиждень і зробити вихідним днем понеділок, легалізувати одностатеві шлюби, гральний бізнес та проституцію, заборонити аборти, дозволити евтаназію.