У середу юрба біженців, які перебувають у прийомному центрі в словенському селі Добова, поблизу кордону з Хорватією, напала на поліцейських.

 

Мігранти не раз скаржилися на недостатню кількість туалетів у центрі, де розміщено майже 400 людей. Їхнє невдоволення перейшло в агресію і поліції довелося викликати підкріплення для втихомирення натовпу.


Цей інцидент спричинив ще більше невдоволення громадян країни тим, що влада не вживає рішучих заходів щодо обмеження напливу мігрантів. Тільки за останні 12 днів до країни прибуло понад 90 000 біженців. Екс-прем’єр Словенії Янез Янша публічно закликав нинішнього главу уряду Міро Церара наслідувати приклад Угорщини й повністю перекрити кордон із Хорватією, звідки проникають потоки сирійців. Церар відповів, що уряд готовий негайно розпочати будівництво технічних споруд на кордоні, якщо приплив іммігрантів до країни не припиниться. «Я сподіваюся, що рішення, ухвалені на саміті ЄС стосовно мігрантів у неділю, 25 жовтня, виконуватимуться. Якщо ми зрозуміємо, що це не так, то Словенія готова негайно вже сьогодні почати спорудження стіни на кордоні з Хорватією. Наших громадян необхідно убезпечити від неконтрольованого потоку мігрантів, що прибувають до країни. І я зроблю все можливе для цього», — зазначив керівник уряду Словенії.


Про зведення стіни на кордоні зі Словенією раніше заявляла і влада Австрії. Але після телефонної розмови канцлера Австрії Вернера Файмана із президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером той погодився з думкою, що між країнами ЄС не мають існувати стіни.