3 вересня 2015 року в Державному вищому навчальному закладі «Придніпровська державна академія будівництва і архітектури» відбулося громадське обговорення роботи «Сучасні будівельні матеріали і конструктивні системи для зведення доступного житла та об’єктів інфраструктури» авторів Пушкарьової К. К., Бамбури А. М., Дворкіна Л. Й., Градобоєва О. В., Зоценка М. Л., Кагановського О. С., Павлікова А. М., Плугіна А. А., Тимошенка С. А., Шабанової Г. М., висунутої Київським національним університетом будівництва і архітектури на здобуття Державної премії України в галузі науки і техніки за 2015 рік.

 

Робота присвячена створенню теоретичних, експериментальних і методологічних основ енергоресурсозберігаючих композиційних будівельних матеріалів і розробці удосконалених конструктивних систем для зведення доступного житла та об’єктів інфраструктури. Авторами розвинуто фізико-хімічні й термодинамічні основи синтезу та гідратації мінералів для отримання штучного каменю з наперед заданими властивостями, положення колоїдної хімії та фізико-хімічної механіки мінеральних в’яжучих речовин і композиційних матеріалів. На цій основі розроблено нові принципи використання дисперсних техногенних і природних речовин при створенні в’яжучих і будівельних композиційних матеріалів з покращеними експлуатаційними властивостями, методологію багатопараметричного проектування їх складів. Створено конкурентоспроможні композиційні будівельні матеріали нового покоління на основі модифікованих в’яжучих речовин: спеціальні цементи та бетони, у т. ч. жаростійкі, радіаційностійкі; сухі будівельні суміші широкого спектра призначення; розширена номенклатура покрівельних і фасадних виробів різних профілів і кольорів; бетони і розчини з покращеними експлуатаційними властивостями — водонепроникністю, тріщиностійкістю, електричним опором, електрокорозійною стійкістю тощо.


Завдяки застосуванню сучасних будівельних матеріалів удосконалено до рівня нового покоління каркасні безкапітельно-безбалкові, безригельні конструктивні системи будівель різного функціонального призначення, запропоновано нові методи їх розрахунку і проектування, нові архітектурно-планувальні рішення будівель доступного житла з вільним плануванням, розроблено нові конструкції фундаментів і штучних основ — у пробитих свердловинах, ґрунтоцементні. Розроблені енергоресурсозберігаючі композиційні будівельні матеріали, конструктивні системи будівель і фундаменти на їх основі впроваджені у виробництво при будівництві й експлуатації об’єктів доступного житла та інфраструктури. Економічний ефект від їх впровадження перевищив 226 млн. грн.


На громадському обговоренні виступили науковці, керівники, фахівці ПДАБА, Дніпропетровського національного університету залізничного транспорту, ТОВ «Созидатель», ТОВ «Балаклійський шиферний завод». Директор Інституту ПДАБА доктор технічних наук, професор Дерев’янко В. М. відзначив високий рівень отриманих авторами нових наукових результатів, а генеральний директор ТОВ «Созидатель» Турчинов Л. А., підкресливши актуальність і практичну значність роботи, висловив готовність використати для зведення доступного житла запропоновану авторами безкапітельно-безбалкову конструктивну систему. Враховуючи наукову цінність та високе практичне значення роботи присутні одноголосно підтримали її висунення на здобуття щорічної Державної премії України в галузі науки і техніки.