Конституційна комісія більшістю голосів ухвалила рішення направити Президентові України проект змін до Конституції в частині правосуддя. Утрималося п’ятеро членів комісії. Водночас глава парламенту запропонував уже зараз розпочати оновлення суддівського корпусу і провести відкриті конкурси для обрання суддів.
Голова Конституційної комісії, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман на початку зібрання наголосив: надзвичайно важливо, щоб ті зміни, які ухвалить Конституційна комісія і направить Президентові України, повернули б довіру до судової влади в Україні. «Бо сьогодні рівень довіри до вітчизняних судів є надзвичайно низьким, а побудувати правову державу без справедливих судів не можна ніяк», — сказав В. Гройсман. Глава парламенту також відзначив, що зміни до Конституції мають давати відповіді на те, як захистити права людини, щоб суддівська влада професійно і ефективно виконувала свої функції.
Висновок Венеціанської комісії щодо проекту конституційних змін, напрацьованих Конституційною комісією, загалом є позитивним. Венеціанська комісія визнала, що напрацьовані проекти рішень загалом відповідають європейським стандартам, поінформував керівник робочої групи з питань судової реформи, секретар Конституційної комісії, заступник глави адміністрації Президента України Олексій Філатов. Він нагадав, що ініційовані конституційні зміни отримали не тільки підтримку міжнародних експертів, а й було проведено широке громадське обговорення, яке відбулося в різних регіонах України на базі юридичних вишів.
Основною метою судової реформи є:
— деполітизація і забезпечення незалежності судової влади;
— виключення повноважень президента і парламенту з процесу призначення суддів;
— надання президентові виключно церемоніальних функцій при призначенні суддів;
— очищення суддівського корпусу від корупції;
— конкурсні процедури при призначенні суддів;
— перехід від чотирьох- до триланкової судової системи;
— запровадження інституту конституційної скарги.
У проекті конституційних змін також чітко визначено повноваження суддівського корпусу, процедуру звільнення суддів, передбачено реформування інститутів прокуратури і адвокатури, удосконалення діяльності Конституційного Суду тощо, а також йдеться про те, що члени Вищої ради правосуддя мають бути політично нейтральними, пропонується скасувати 20-річний ценз проживання претендента на посаду судді в Україні.
У процесі судової реформи найсуперечливішим і найдискусійнішим питанням є перезавантаження та очищення судової системи.
Пропозиція про одномоментне звільнення всіх суддів в Україні та перепризначення суддів через відкритий конкурс не знайшла підтримки у більшості членів Конституційної комісії, а також Венеціанської комісії. Пропонується, щоб цей процес відбувався поступово.
Присутній на засіданні Конституційної комісії Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт висловив думку, що «наразі реально неможливо звільнити всіх діючих суддів, оскільки це викличе значний хаос у суспільстві». Водночас промовець наголосив на потребі подолати корупцію у судовій системі. Венеціанська комісія, за його словами, рекомендує внести до Конституції України положення, щоб судді подавали декларації про свої доходи, хоча такого немає в інших європейських конституціях. Ще одна пропозиція Венеціанської комісії — скасувати вищі спеціалізовані суди.
Члени Конституційної комісії висловили низку власних застережень і пропозицій. Заступник Голови Верховної Ради Оксана Сироїд наголосила, що подальша бездіяльність у процесі судової реформи є неприпустимою. «Але судову реформу не можуть проводити люди, які вражені корупцією», — наголосила вона, відзначивши, що процес очищення суддівського корпусу може відбуватися через декілька механізмів, у тому числі й спеціальні перевірки про законність походження майна суддів.
Ректор Національної школи суддів Микола Оніщук висловив думку, що в разі ухвалення запропонованих змін до Конституції правосуддя стане більш незалежним і об’єктивним, а неухвалення змін призведе до стагнації ситуації в судовій системі. Водночас, на його думку, документ є компромісним. І ще потребує доопрацювання норма про кримінальну відповідальність судді за ухвалення неправомірного рішення. «Має бути доведено, що неправомірне рішення було викликане скоєнням іншого злочину, скажімо, хабарництвом, але суддя не повинен відповідати за власну думку», — зауважив промовець.
Міністр юстиції Павло Петренко підкреслив: без забезпечення права людини на справедливий суд будь-яка інша реформа у державі неможлива. «Якщо судова реформа буде успішною, то й усі інші реформи будуть успішними, — сказав міністр. — Якщо людина не зможе захистити свої інтереси в суді, то вона не довірятиме жодному державному органові».
Президент Інституту виборчого права Юрій Ключковський запропонував доповнити зміни до Конституції положеннями щодо виборчих спорів та спорів щодо проведення референдумів.
Члени Конституційної комісії також наголошували на важливості виконання судових рішень, забезпечення права на судовий захист незахищених верств населення — пенсіонерів, інвалідів, ветеранів, малозабезпечених. Висловлювалися й думки, що діючі судді повинні мати привілеї під час конкурсних процедур відбору суддів. Що передчасно виключати з числа присяжних людей «з народу» і робити присяжними лише юристів. Дехто з членів комісії наполягав на збереженні вищих спеціалізованих судів.
«Треба змінювати систему і відновити довіру суспільства до судової влади», — підсумував дискусію Володимир Гройсман. Тому парламент має невідкладно ухвалити рішення щодо запропонованих змін до Конституції.
Під час засідання Конституційної комісії Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман повідомив, що до парламенту надійшло декілька петицій від Президента України — зокрема, про позбавлення депутатського мандата народного депутата за більш як три пропуски пленарних засідань, скорочення кількості народних депутатів до 100 осіб.
В. Гройсман заявив, що з точки зору кількості парламентаріїв «є над чим працювати». «Зменшення кількості народних депутатів, як і кількості депутатів місцевих рад, може позитивно вплинути на ефективність парламенту, — сказав Голова Верховної Ради. — Але це питання є дискусійним. Кількість депутатів має бути такою, щоб парламент міг ефективно виконувати свої обов’язки».

Довідково 

Із висновку Європейської комісії за демократію через право (Венеціанської комісії) щодо запропонованих Конституційною комісією 4 вересня 2015 року змін до Конституції України в частині правосуддя:
«На думку Венеціанської комісії, остання версія змін до Конституції, що підготовлена Робочою групою з питань правосуддя Конституційної комісії України, є дуже позитивною і добре підготовленою та заслуговує повної підтримки. Венеціанська комісія повторює свою наполегливу рекомендацію щодо скасування вищих спеціалізованих судів у процесі впровадження змін, залишаючи при цьому автономність адміністративних судів.
Венеціанська комісія вважає, що після стількох спроб, протягом багатьох років реформування положень Конституції України з питань правосуддя, настав час проводити давно назрілу реформу для того, щоб нарешті рухатися в напрямку досягнення незалежного правосуддя. Венеціанська комісія вважає запропоновані зміни важливим кроком на шляху до досягнення цієї мети».

 

 

Заступник глави адміністрації Президента України Олексій Філатов, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, заступник Голови Верховної Ради України Оксана Сироїд.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.