Розпочати оновлення суддівського корпусу можна вже зараз, заявив на брифінгу після засідання Конституційної комісії Голова Верховної Ради Володимир Гройсман.

 

«Усі сьогодні очікують якісного оновлення суддівської влади, — сказав В. Гройсман. — В українському парламенті 253 подання про звільнення суддів, у яких завершився термін повноважень, а також 547 подань щодо безстрокового обрання суддів. І почало надходити багато зауважень до цих кандидатур, у тому числі й щодо тих, хто заплямував себе, будучи суддею. Тому якщо ми поєднаємо два ці питання, отримаємо понад 800 вакансій у судовій системі України. І відповідно до закону про справедливий суд можемо запровадити вже сьогодні абсолютно публічні, відкриті конкурси і набрати нових 800 суддів, які конкурсом, публічно доведуть свою професійність і відданість своїй професії».


В. Гройсман запропонував цю пропозицію до обговорення. І наголосив: враховуючи те, що сьогодні в Україні майже вісім тисяч суддів, можна оновити більш як десяту частину суддівського корпусу. «Паралельно із процесом конституційних змін ми можемо вже розпочати оновлювати судову систему і повертати до неї довіру», — сказав керівник парламенту, провівши аналогії із поліцією. «Такий само механізм можемо запровадити і розпочати діяти, не очікуючи на довгу перспективу, і щодо суддівського корпусу», — вважає В. Гройсман.


У свою чергу, Секретар Венеціанської комісії Томас Маркерт після засідання Конституційної комісії заявив, що схвалений проект конституційних змін у частині судової влади «усуває політичний вплив і є кроком до оновлення суддівської системи». Представник Венеціанської комісії також висловив думку, що за європейськими стандартами одномоментне звільнення всіх суддів є можливим лише за виняткових обставин, скажімо, після революцій. А в Україні є недоречним.


Секретар Конституційної комісії, керівник робочої групи з питань правосуддя Конституційної комісії, заступник глави адміністрації Президента Олексій Філатов висловив думку, що це питання може бути вирішено в рамках конституційних повноважень Верховної Ради. Він сподівається, що Президент України найближчим часом розгляне проект конституційних змін, напрацьований Конституційною комісією, і внесе відповідний законопроект до парламенту.