29 жовтня близько 19.30 неподалік міста Сватового Луганської області загорілися склади з боєприпасами Міноборони України. Осередок пожежі — майданчик на військовому арсеналі розміром 300 на 300 м, де перебувало понад три тисячі тонн різних боєприпасів. Снаряди планували використовувати у разі потреби на першій лінії оборони. Детонація, яка розпочалася, ускладнювала ліквідацію пожежі. Розлітання снарядів сягало меж міста, тому постраждав також житловий сектор. Майже у половини будинків вибито скло у вікнах і розбито покрівлі. Попередньо повідомляється про загибель двох осіб і щонайменше чотирьох поранених військовослужбовців, передає з Луганської області наш власкор Павло ВОРОНЦОВ.
На місці створено оперативний штаб, який усю ніч займався евакуацією населення. Зокрема, до безпечного місця було вивезено пацієнтів районної лікарні, будинку для людей похилого віку і школи-інтернату. Всі блокпости закрито. «Через гучномовці ми закликаємо людей спускатися до бомбосховищ чи евакуюватися транспортом, наданим адміністрацією й рятувальниками», — зазначив заступник керівника Луганської обласної ВЦА Юрій Клименко. Крім того, через вибухи в регіоні затримали потяги, які проходять через станцію Сватове. На місці працює комісія Міноборони й Генштабу ЗСУ.
На ранок 30 жовтня силами бригад ДСНС і військових підрозділів локальні пожежі вдалося загасити. За попередньою інформацією, пошкоджено 9 п’ятиповерхівок, 6 чотириповерхових і 20 триповерхових будинків. Комісія із представників органів влади й місцевого самоврядування фіксує руйнування й визначає матеріальну шкоду. Сватове поділено на шість квадратів, у кожному з яких ситуацію контролюють зведені групи представників ЗСУ й МВС. Вони фіксують падіння боєприпасів, які не розірвалися, надають медичну та консультаційну допомогу місцевим мешканцям, а також забезпечують заходи з недопущення мародерства. Для забезпечення безпеки й здоров’я громадян у Сватовому тимчасово обмежено пересування.
Причини загоряння й обставини події з’ясовують, але попередньо СБУ вже кваліфікувала цю надзвичайну подію як теракт.
Своєю чергою в Держслужбі України з надзвичайних ситуацій назвали причину пожежі, яка виникла на польовому складі ракетно-артилерійського озброєння Міноборони у Сватовому: «Через спрацьовування сигнальної ракети виникла пожежа з подальшою детонацією й розлітанням осколків боєприпасів». Однак остаточний висновок буде  зроблено лише після проведення слідства.
На момент, коли верстався номер, у прес-службі Міноборони України «Голосу України» так прокоментували ситуацію:
«Вогонь локалізовано, нових осередків пожежі немає. Однак спостерігаються поодинокі вибухи боєприпасів без розлітання снарядів. Головне завдання рятувальників, які працюють на місці події, — забезпечити безпеку мирних мешканців Сватового. Підрозділи ЗСУ спільно із МВС і ДСНС проводять інженерну розвідку й зачищення території навколо місця події. Задіяно пожежні танки й інженерні машини розмінування...».

***

Георгій ТУКА: «Протягом трьох діб життєдіяльність міста буде відновлено»

Дим від пожежі на складі боєприпасів у Сватовому у сонячний день п’ятниці було видно кілометрів на 30—40. У яскраво-синьому небі зловісно висіла чорна хмара, яка нагадувала «ядерний гриб».
Прокоментував ситуацію спеціально для «Голосу України» керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука:
— На сьогодні можна сказати, що осередок загоряння локалізовано. Але процес тління ще триває. Однак говорити про те, що небезпека повністю минула, передчасно. Пожежа на таких об’єктах — це дуже підступна річ.
Щодо пошкоджених об’єктів. Проведено певне обстеження, визначено обсяг робіт, які необхідно буде виконати. До Сватового вже направлено необхідні будівельні матеріали — утеплювальну плівку, шифер, скло. Завтра очікуємо на прибуття будівельних бригад з найближчих районів і областей. Пошкоджені металопластикові вікна замінюватимемо на металопластикові, де пошкоджено дерев’яні — замінимо просто скло. Йдеться не тільки про районний центр Сватове, а й про сусідні села, де є значні пошкодження. Пошкоджено понад 20 багатоповерхових будинків і майже 40 приватних домоволодінь. Оцінити в грошовому еквіваленті збитки поки що неможливо, цього ще ніхто не рахував.
Щодо самого складу боєприпасів. Як я вже казав, осередок загоряння майже локалізовано. На складі почала працювати спеціальна техніка, танки, призначені для гасіння пожеж на об’єктах такої складності. Очікуємо ще на підхід спеціальних машин. І дуже сподіваюся, що скоро ми зможемо гарантувати безпеку у Сватовому і на прилеглій території.
Вибухи поки що тривають, але їхня інтенсивність невисока. Проте  небезпека, наголошую, досі зберігається.
— Уточніть кількість жертв, поранених.
— Серед втрат: дві особи загинули, вісім осіб поранено. Серед загиблих один військовослужбовець і жінка із цивільного населення. Поранення переважно легкі осколкові й порізи склом.
— Скільки людей довелося евакуювати під час вибухів на складі боєприпасів?
— Майже 200 осіб: лікарня, будинок людей похилого віку і частково школа-інтернат для дітей з обмеженими можливостями.
— Чи спостерігалася паніка серед населення міста?
— Так. А що тут дивного. Якщо раптово почалася така пожежа з такими наслідками. З 17 тисяч населення, яке мешкає у Сватовому, залишили місто від 3 до 5 тисяч осіб. Люди переважно виїхали до сусідніх районів чи областей. Але в місті зберігається цілковитий порядок. Фактів мародерства не зафіксовано попри те, що багато будинків, як я вже казав, залишилися з вибитими вікнами. У місті посилено патрулювання силами міліції й військовослужбовців. Проблем із цим немає. Проблема в іншому: у більшості багатоквартирних будинків необхідно вже сьогодні починати роботи, але думаємо, як це робити за відсутності мешканців. Проводити ремонтні роботи за відсутності господарів, погодьтеся, трохи незручно. Вирішено починати роботи в присутності одного з мешканців будинку, який спостерігатиме за роботами й гарантуватиме безпеку житла. Бо ми можемо отримати нову загрозу — розморозити опалювальну систему. Не сьогодні-завтра очікуються заморозки. Опалення в місті не працює, тому що пошкоджено газові магістралі. Але зараз проводимо оперативне обстеження всіх пошкоджень і сподіваємося найближчим часом опалювальну систему міста запустити. Також у місті відсутнє водопостачання. Зараз до міста привозять намети. Буде розгорнуто наметове містечко з пунктами обігріву, харчування, щоб ті люди, які не хочуть залишати своє житло, могли зігрітися й отримати  гарячу їжу.
— Скільки знадобиться часу на відновлення всієї пошкодженої інфраструктури Сватового?
— Поки що сказати не можу, характер пошкоджень найрізноманітніший. Приватне житло відновимо швидше, громадські будівлі, лікарня, школа потребують масштабнішого ремонту. Але протягом трьох діб, я сподіваюся, місто відновить свою життєдіяльність. Будматеріали завозяться з Донецької, Харківської областей, з цих областей до нас їдуть робочі бригади.
— Можна вже зараз сказати, що стало причиною трагедії?
— Ні. Це передчасно. Є поки що лише дві версії. Перша — терористичний акт, друга — необережне поводження з вогнем. За нашими оцінками, майже 70 відсотків боєприпасів не пошкоджено.
— Чи достатньою, на ваш погляд, була охорона настільки важливого стратегічного об’єкта?
— Питання не до мене, питання до військових. Але мене дивує інше: як такий об’єкт розташовувався поблизу великого густонаселеного районного центру. Однак ще раз хочу наголосити: сьогодні найважливіше завдання — повністю відновити життєдіяльність районного центру й інших населених пунктів напередодні зими.

Сватове
Луганської області.

 

 

Сватове Луганської області. Місцеві мешканці у підвалі школи ховалися від вибухів снарядів.

Фото Маркіяна ЛИСЕЙКА (Укрінформ).