З приватного рибогосподарства на березі Павлопільського водосховища на Донеччині, яке опинилося у буферній зоні між військами ЗСУ та сепаратистами, до Дніпровського виробничо-експериментального осетрового рибоводного заводу під Херсоном евакуювали його «золотий фонд». Це майже сорок 15-16-річних плідників рідкісного осетра та ще більш рідкісної білуги.
На територію рибного господарства під селом Павлопіль кілька разів падали снаряди та міни, один робітник був поранений. Та й зараз є загроза «набігу» за делікатесами з боку до зубів озброєних бандформувань. Тож вимушених переселенців з величезних садків у водосховищі визнали за необхідне транспортувати в безпечніше місце, поки триває перемир’я і стрілянина більш-менш вщухла.
«Розбитими дорогами «біженців» везли на малій швидкості, тож шлях виявився довгим. Але довезли всіх — ніхто не травмувався і не загинув. Риба вже в наших ставках і почувається добре. До того ж на попередньому місці годували її шматочками дрібної хамси, а не комбікормом, тож вона повноцінно розвивалася і краще адаптована до зовнішнього середовища, — запевнив директор Дніпровського виробничо-експериментального осетрового рибоводного заводу імені Степана Артющика Віталій Плугатарьов. — Плідників нам не дарували — ми взяли їх на тимчасове збереження за офіційною згодою Держрибагентства України. І за умови, що отримані від них ікру та молоки можна буде використати для штучного розмноження виду та випуску потомства в дику природу — в рахунок витрат на утримання».
Якщо переселенці з Донеччини добре перезимують у ставковому комплексі на Херсонщині, то вже навесні від частини з них можна буде взяти ікру й запліднити її. Тож рибоводи сподіваються отримати щонайменше півмільйона особин молоді осетра й білуги, що для них і для природи — наче дар Божий. Адже протягом двох останніх років рибоводи не отримують від державних органів дозволу на вилов «червонокнижної» риби у Дніпрі на період весняного нересту для відбору ікри, навіть під гарантії її повернення у водойму. Торік вони випустили туди 1,4 мільйона молоді, але то все була стерлядь, і жодного осетра. Про білугу годі й казати — останні десять років упіймати у Дніпрі водночас і самця, і самку білуги взагалі не вдавалося. Тепер завдяки «біженцям» випуск осетра й білуги вдасться поновити.

Херсонська область.