1 листопада в Туреччині відбудуться дострокові парламентські, або, як їх офіційно називають турецькі політики та ЗМІ, повторні загальні вибори. 54 млн. 49 тис. 940 виборцям країни належить обрати 550 депутатів Великих національних зборів.

Депутатські мандати виборюватимуть представники 16 політичних партій і понад 20 незалежних кандидатів. Як і на червневих виборах, основними претендентами на подолання 
10-відсоткового порога для входження до парламенту є: правляча пропрезидентська Партія справедливості й розвитку (ПСР) Ахмета Давутоглу, опозиційна Народно-республіканська партія (НРП), ультраправа Партія націоналістичного руху (ПНР) і Демократична партія народів (ДПН), що представляє інтереси майже 23 мільйонів турецьких курдів.
Саме ДПН на останніх виборах несподівано одержала 13 відсотків голосів виборців, що й стало головною причиною втрати абсолютної більшості в парламенті Партією справедливості й розвитку. ПСР не змогла домовитися з іншими політичними силами про створення урядової коаліції, що й привело до повторних виборів.
Ось чому турецьке керівництво в останні місяці посилено намагалося показати суспільству, що в хаосі, терористичних актах у країні винуваті не тільки бойовики Робочої партії Курдистану (РПК), а й усі курди, і політики, які підтримують їх. Після теракту, що стався 20 липня в місті Суруч і внаслідок якого загинуло 32 людини, влада обвинуватила бойовиків РПК у його організації й наказала військам розпочати воєнні дії. На курдів спробували повісити відповідальність і за теракт в Анкарі, який забрав життя понад 100 людей (переважно — представників курдської меншості). І лише за тиждень до виборів прокуратура Туреччини повідомила: теракт у столиці — справа рук терористів-смертників з ІДІЛ.
Чи підвищився рейтинг президента Реджепа Ердогана та Партії справедливості й розвитку, що підтримує його, після активізації протистояння з курдами? Як свідчать останні соціологічні опитування, ні! У настроях людей стосовно пропрезидентської партії змін немає. А отже, їй важко буде розраховувати на успіх на виборах.
У ПСР це розуміють. В останні тижні жовтня прем’єр Туреччини провів кілька важливих зустрічей із представниками бізнесових кіл. На сніданку з підприємцями Стамбула Ахмет Давутоглу заявив, що пріоритетом для його партії і уряду є створення політичної атмосфери, яка зможе забезпечити демократію, свободу й стабільність у країні. «Якщо за допомогою народу ми забезпечимо політичну стабільність, то в нас буде й економічна стабільність. Ніде економіка й політика не йдуть нарізно... Якщо виникне політичний хаос, як у сусідніх з нами країнах, то й стабільність в економіці стане недосяжною», — переконував впливових ділових людей прем’єр.
Чи донесли цю думку до своїх співробітників і працівників керівники підприємств та фірм? Це покаже голосування 1 листопада. Втім, за межами Туреччини воно почалося 8 жовтня. Відомо, що з 2 мільйонів 895 тисяч 885 зареєстрованих виборців за кордоном уже проголосувало понад один мільйон людей. Це більше, ніж на червневих виборах. Голосування в країні розпочнеться завтра о 8.00 і завершиться о 17.00. Згідно з рішенням Вищої виборчої ради Туреччини в регіонах Східної і Південно-Східної Анатолії голосування відбуватиметься з 7.00 до 16.00. Громадяни країни можуть проголосувати також на КПП в аеропортах, морських портах і на сухопутних кордонах.

 

 

 У день виборів у Туреччині обов’язково вивішують національний прапор.

Фото автора.