У польських соціальних мережах активно обговорюється заклик не допустити планованих з 19 листопада по 2 грудня виступів ансамблю пісні і танцю російської армії імені Александрова у тринадцяти містах країни.

 

Активісти вважають, що в той час, коли Путін веде війну в Україні, такі концерти були б аморальними. Всіх, хто поділяє таку точку зору, закликають підписувати відповідну петицію, ініціаторами якої стали громадські діячі. Варто згадати, що інтернет-спільнота вже має два успіхи в рамках протидії російській пропаганді — вони домоглися скасування лекції посла РФ Сергія Андрєєва в Ягелонському університеті у Кракові, а також за їхнього впливу влада не допустила проїзду через територію країни путінських байкерів «Нічних вовків».


«Лені Ріфеншталь уміла знімати фільми, але знімала їх для Геббельса. Хор російської армії ім. Александрова співає чисто, але для Путіна! Тому вимагаємо скасування всіх його концертів», — закликають члени інтернет-спільноти і наводять приклади на доказ того, що своєю творчістю хор пропагує тоталітарні традиції Червоної Армії. Зокрема, виступ у 2013 році у Москві (з нагоди 85-річчя колективу) відбувся під величезним портретом Сталіна, на концерті у квітні 2014 року, напередодні референдуму щодо підтвердження анексії Криму, ансамбль виконав спеціальний «гімн зелених чоловічків», які захоплювали півострів, що називається «Ввічливі люди». Водночас активісти наголошують, що «не мають нічого проти російського народу, а виступають проти диктатури Путіна, її імперіалістичних посягань та проти злочинів російської армії, солдатами якої є учасники хору».


У своєму європейському турне хор уже зіткнувся з неприємностями. Через протести скасовано запланований на 6 грудня концерт ансамблю у литовському місті Вісагінас. У Бельгії та Чехії виступи супроводжувалися протестами. Це свідчить, що ще однією прихованою місією александровців може бути спроба поділити суспільства, де, заради об’єктивності, слід визнати, є також і ті, хто не заперечує проти «маршу російської армії по Європі з трубами і піснями».

Варшава.