Нещодавно у Сумах між мешканцями будинків №25 і №29 по вулиці Дем’яна Коротченка розгорнулися справжні воєнні дії. Об’єкт сварки — невеличке запустіле місце навпроти будинку №29. Частина людей бажала на цій території встановити дитячу гойдалку, інша ж хотіла мати стоянку для автомобілів.

«Не ставте, бо все одно спиляємо!»

Ще 19 жовтня за підтримки одного із кандидатів у депутати міської ради на прибудинковій території напроти 4-го під’їзду будинку №29 проводилося встановлення дитячої гойдалки. Але на заваді стали окремі жителі, які використовують газон для паркування особистих автомобілів. З погрозами: «Не ставте, бо все одно спиляємо», — вони змусили робітників припинити встановлення.
Частина мешканців двох будинків виявилася невдоволеною і наступного дня організувала мітинг.
«У будинках мешкає багато дітей дошкільного віку, а дитячий майданчик — один, і там тільки дві гойдалки. Малюкам мало місця для гри, вони стоять у черзі, щоб погратись чи погойдатися», — розповідає жителька будинку №29 Світлана Пузіна. — Водночас для машин у нас значно більше місця: вони навіть прихопили територію перед під’їздом, яка залишилася після реформування дитячого садочку «Білосніжка». На газоні стоять не тільки легкові автомобілі, а й вантажні та службові. Не нехтують водії і тим, щоб перед вікнами вимити машину. А наші діти гуляють там, бо вчитись ходити і падати м’якше на піску, ніж на асфальті, дихають вихлопними газами та мазутом».
Прихильники встановлення гойдалки аргументують це ще й тим, що дитячий майданчик на цьому місці був з моменту забудови мікрорайону, а не стало його після ремонту теплотраси (був демонтований, бо там складали землю).
«На сьогодні по 30 машин стоять тут щоночі, — розповідає Любов Миколаївна Мірошниченко, яка мешкає у будинку №29 уже тридцять років. — У мене четверо онучат. Усі такого віку, що полюбляють гратися. А куди я їх поведу? Майданчик, що поруч, повністю не обладнаний. Дітей багато, їм немає де гуляти».
Вийшла на мітинг і малеча. На загальних зборах вони по-своєму, по-дитячому демонстрували свою позицію.
«Я хочу тут гуляти, хочу гойдатися, але дорослі не дають», — каже чотирирічний житель того району Матвійко Савочка.

«Проти гойдалки, але не проти малечі»

«А де ж тоді нам ставити автомобілі? — обурюються їхні власники, теж мешканці цих будинків. — На стоянці місць немає».
«Я не проти дітей, я проти однієї гойдалки у не призначеному для цього місці. До того ж нам місцеві депутати казали, що на наступний рік запланована реконструкція двору, тоді й зроблять нормальний майданчик. Просто мамам хочеться гойдалку саме зараз і саме тут, щоб вони бачили дітей зі своїх вікон. То давайте тоді біля кожного вікна поставимо по гойдалці, — каже мешканець будинку №25 Сергій Ревенко. — Крім того, ставити одну гойдалку тут — це просто розпилення коштів. Краще разом з допомогою влади облаштувати двір, зробити нормальну дорогу, місця для машин і майданчики для дітей. Щоб обидві сторони конфлікту були задоволені».
Сумчани навіть звернулися до міської ради, щоб їх розсудили. Та їм відповіли: поки що нічим допомогти не можуть. Адже заступник голови міськради саме був на зустрічі з виборцями.
«Проблема в тому, що земля не закріплена за будинками, — жаліється мешканка будинку №29 Лідія Петрівна. — Ми не знаємо, де наша територія. Якби знали, може, кошти зібрали б та паркан поставили, щоб чужі автомобілі у нас не стояли. І скандалу могли б уникнути. У міській раді сказали, що коли ми не досягнемо порозуміння, то вони в цю ситуацію втрутяться».
Після розголосу ситуація вирішилася: малеча вулиці Дем’яна Коротченка отримала свою гойдалку. Мало того, за словами молодої мами Альони Пузіної, завдяки втручанню медіа їм встановили не лише гойдалку, а й лавочку.

Реконструкція дворів — не за горами

На жаль, схожі конфлікти у Сумах та інших містах України трапляються досить часто. Адже більшість будинків у місті споруджувалася в минулому столітті ще за часів СРСР, коли автомобілів було не так багато, як сьогодні. Тому місця у дворах для них не визначені.
Вихід із цієї ситуації знає Сумська міська рада, яка планує наступного року облаштовувати двори в місті.
«На зустрічі з жителями обох будинків по вулиці Д. Коротченка ми вирішили, щоб не розпалювати конфлікт, встановити гойдалку на тій території, — розповів депутат міськради Ігор Кушнір. — Однак з другою стороною конфлікту домовилися, що наступного року, коли проводитимемо реконструкцію дворів, наріжемо «кармани» для стоянки автомобілів. До речі, це робитимемо у багатьох дворах міста».
За словами Ігоря Григоровича, стоянки автомобілів у дворах будинків — це практика більшості європейських країн.
«В Україні у Львові є такі двори, — продовжив він. — У них знаходиться місце і для майданчиків, і для зелених зон, і для стоянок. Щоб провести реконструкцію у нас, потрібно буде, крім облаштування прибудинкових територій, розробити їх перепланування, щоб усе вищезгадане вмістити у двори. Ми йдемо у Європу, тож сумчани теж мають жити по-європейськи».

 

 

 

Малеча отримала новеньку гойдалку.

Фото Володимира КОВАЛЕНКА.