Футбол. Чемпіонат країни. Прем’єр-ліга. 13-й тур.


30 жовтня. «Зоря» — «Шахтар». 1:7. Запоріжжя. «Славутич-Арена». 3 500 глядачів. Рефері — Вакс (Хмельницький). Голи: Каменюка, 67 (п) — Фред, 40, Степаненко, 47, 90+2, Тейшейра, 58, 70, Едуардо, 75, 86.


31 жовтня. «Олімпік» — «Дніпро». 1:1. Київ. НТК імені Віктора Баннікова. 600 глядачів. Рефері — Балакін (Київська область). Голи: Танчик, 47 — Леонардо, 36.


«Динамо» — «Металіст». 2:0. Київ. НСК «Олімпійський». 


10 976 глядачів. Рефері — Головков (Луганська область). Голи: Сидорчук, 34, Мораес, 74.


«Карпати» — «Металург». 1:0. Львів. «Україна». 2 362 глядачі. Рефері — Бондар (Київ). Гол: Костевич, 41.


1 листопада. «Чорноморець» — «Сталь». 1:1. Одеса. «Чорноморець». 4 152 глядачі. Рефері — Жабченко (Хмельницький). Голи: Калитвинцев, 90+4 (п) — Котляр, 32 (п). Вилучено Васіна («Сталь», 60, друге попередження).


«Волинь» — «Говерла». 0:0. Луцьк. «Авангард». 2 700 глядачів. Рефері — Грисьо (Львів).


«Олександрія» — «Ворскла». 1:1. Олександрія. КСК «Ніка». 2 714 глядачів. Рефері — Козик (Мукачеве). Голи: Мягков, 18 — Шиндер, 78.


Бомбардири: Тейшейра («Шахтар») — 18 м’ячів, Селезньов («Дніпро») — 9, Едуардо («Шахтар»), Будківський («Зоря») — по 5.


***

Футболісти «Шахтаря» в кінці зустрічі раділи, мов діти. Ніби вони розгромили не послаблену «Зорю», а мадридський «Реал» чи паризький ПСЖ. Ну, на крайній випадок, шведський «Мальме».


До чого це ведеться. Наставник «гірників» Мірча Луческу вважає себе ревним поборником посилення чемпіонату України. Навіть свій варіант проведення турніру з плей-оф пропонує. Румунський фахівець постійно скаржиться, що, мовляв, мало в чемпіонаті серйозних матчів. Конкурентів у «Шахтаря» мов кіт наплакав — лише «Динамо» і «Дніпро».


І от цей «реформатор» і прихильник посилення бере й забороняє гравцям, котрі числяться за його клубом, а нині перебувають в оренді в «Зорі» (Микита Шевченко, Олександр Караваєв, Пилип Будківський, Руслан Малиновський), грати в матчі проти «гірників». А ці виконавці тепер, між іншим, головна ударна сила луганчан. Як кажуть, узяв та й вибив табурет з-під ніг суперника.


У зв’язку з цим виникає запитання: то чи потрібні насправді панові Луческу сильні суперники в чемпіонаті? І коли він каже правду?


***


Протягом чотирьох днів «Дніпро» й «Олімпік» зустрічалися двічі. У кубковому матчі вдома дніпропетровці, нагадаємо, здобули вольову перемогу (3:2). Вони поступалися по ходу зустрічі (1:2), однак вирвали перемогу в уже додатковий час.


А от у поєдинку чемпіонату на полі суперника в Києві «Дніпро» відкрив рахунок, але дав «Олімпіку» уникнути поразки.


— Уже в другій зустрічі поспіль у «Дніпра» окреслюються проблеми в обороні, голи він пропустив необов’язкові. Вас це не тривожить перед грою у Франції? — запитали наставника дніпрян Мирона Маркевича (на знімку).

 

 

— Це мене, звісно, турбує. У нас, до речі, і в першому матчі з «Сент-Етьєном» спостерігалися грубі помилки, і в зустрічі за кубок. І сьогодні в другому таймі знайома картина. У першій половині, чесно кажучи, не бачив, як «Олімпік» зможе нам гол забити. Але в другій він забив і мав ще два стовідсоткові моменти. Це, якщо хочете, якась недбалість, навіть не знаю, як назвати інакше. Втім, винуваті не тільки оборонці. Адже й гравці середньої лінії не встигали за подіями. Одне слово, помилялися всі разом. І це наш основний головний біль перед матчем у Сент-Етьєні.


— Чому Чигринський цього разу діяв на позиції опорного?


— Ми в пошуку різних варіантів. У нас Федорчук зламався й вибув до весни. Тому ми шукаємо йому заміну в центрі поля. Не скажу, що Чигринський погано зіграв. Річ у тому, що в нього потягувало задню поверхню стегна, от і замінили його.


— Саме після цього й виникло кілька дуже небезпечних моментів біля ваших воріт...


— Повторюю, я був змушений його міняти. Не дай Боже, порветься ще й він, тоді у нас будуть дуже серйозні проблеми.


— Чого очікуєте від гри у Франції?


— Це буде важке для нас випробування. Однак викидати білий прапор капітуляції без боротьби не збираємося. Навпаки — віддамо всі сили й уміння заради перемоги.


***


Гостротою відзначався поєдинок у Львові, де «Металург» чинив гідний опір господарям. Мінімальну перемогу «Карпатам» приніс удар Володимира Костевича (на знімку).

 

 

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України») і fcdnіpro.ua.

 

Пенальті Владислава Калитвинцева врятувало «Чорноморець» від поразки.


Фото ФК «Чорноморець».