В. о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр Турчинов відвідав навчальний центр Національної гвардії України в Нових Петрівцях.

В Україні відсутні будь-які передумови для федералізації. Про це заявив Олександр Турчинов, спілкуючись з журналістами.

«Сьогодні в Україні немає жодних передумов для її федералізації, — зазначив О. Турчинов. — Україна — унітарна держава, і ми проводимо політику щодо посилення самостійності, відповідальності наших регіонів, передусім економічної».

За його словами, громадяни України, її влада самі визначатимуть своє майбутнє. «Це головна позиція, яка була захищена на Майдані. Саме українські люди визначатимуть формат нової Конституції і формат устрою країни», — заявив О. Турчинов, додавши, що «пан Лавров, Путін, Медведєв можуть пропонувати будь-які проекти для Російської Федерації».

«Керівництво Російської Федерації має перейматися проблемами саме Російської Федерації, а не проблемами України», — зауважив Голова Верховної Ради.

Фінансування Збройних Сил і Національної гвардії здійснюватиметься достатньою мірою для забезпечення ефективної обороноздатності України. Про це заявив Олександр Турчинов.

За його словами, навіть за нинішньої складної економічної ситуації, відсутності фінансових ресурсів, наявності «колосальних» боргів і необхідності жорсткої економії, «ми виділятимемо значні кошти на наші Збройні Сили й Національну гвардію, створюючи потужний потенціал для оборони нашої країни».

«Головна мета національної гвардії України — у мирний час захищати громадян від організованих злочинних угруповань, від будь-якої небезпеки, провокацій. А в час військовий — протистояти агресії, захищаючи країну», — зазначив він.

За словами О. Турчинова, саме Національна гвардія, маючи мобільні підрозділи, можливість швидкого розгортання, «повинна першою зустріти ворога і дати можливість частинам регулярних Збройних Сил повністю перейти в контрнаступ». «Це дуже відповідальне завдання, яке Національна гвардія має виконати», — сказав він.

Голова Верховної Ради констатував, що більшість тих, хто нині проходить навчання в навчальному центрі, — «люди, які пройшли вишкіл Майдану, які чесно виконали свій обов’язок перед Україною, захищаючи свободу і демократію, і зараз, коли країна в небезпеці, вони добровільно написали заяви і прийшли до Національної гвардії». «Це справжній патріотизм і героїзм», — заявив він.

В. о. Президента України також висловив впевненість, що Національна гвардія стане елітним підрозділом.

О. Турчинов також побував на тактичних навчаннях Національної гвардії, у яких, за словами командувача Національної гвардії генерал-лейтенанта Степана Полторака, взяли участь резервісти Самооборони Майдану. Вони протягом трьох тижнів проходили підготовку в навчальному центрі.

Прес-служба Верховної Ради України.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.

Дослівно

В. о. Президента України, Голова Верховної Ради Олександр ТУРЧИНОВ:

«Регіони повинні бути сильними, мають самостійно визначати свою перспективу, як це відбувається в багатьох цивілізованих країнах Європи. Таким шляхом ми будемо йти».

На передньому плані: в. о. Президента України, Голова Верховної Ради України Олександр Турчинов (ліворуч) і командувач Національної гвардії генерал-лейтенант Степан Полторак.