Делегація обласного комунального позашкільного навчального закладу «Рівненська Мала академія наук учнівської молоді» Рівненської обласної ради відвідала Миколаїв, щоб налагодити співробітництво з місцевою обсерваторією. Такий договір підписали директор НДІ «Миколаївська астрономічна обсерваторія», доктор фізико-математичних наук Олександр Шульга та директор Рівненської Малої академії наук Олександр Андрєєв (на знімку справа наліво).

У рамках співпраці, зокрема, заплановано одночасні спостереження космічних об’єктів у радіо- та оптичному діапазонах частот випромінювань, проведення спільних робіт зі створення та експлуатації засобів контролю космічного простору. Сторони разом братимуть участь у міжнародних наукових проектах, експериментах і дослідженнях.
— Договором також передбачено встановлення астрофізичного обладнання Миколаївської астрономічної обсерваторії на базі РМАНУМ, що фактично робить Рівне форпостом астрофізики у Північно-Західній Україні. Це дасть змогу астрономам отримувати уточнені дані щодо розташування у космічному просторі штучних супутників Землі, спостерігати за астероїдами, болідами та космічним сміттям техногенного і природного походження, що становлять небезпеку для Землі та космічних станцій. Тож юні науковці (а саме вони під керівництвом педагогів-наставників обслуговуватимуть обладнання Миколаївської астрономічної обсерваторії) не тільки допоможуть дорослим ученим, а й самі будуть причетними до розв’язання сучасних наукових проблем, — переконаний Олександр Андрєєв.

Про це повідомила наша постійна читачка з Рівного Катерина ГЛОДЯ.

Фото надано автором.