Погоджувальна рада


На початку погоджувальної ради Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман закликав лідерів фракцій і груп та весь депутатський корпус до конструктивної роботи. Він зазначив, що нинішнього пленарного тижня на розгляд парламенту буде винесено низку важливих законопроектів, зокрема, щодо соціального захисту сімей учасників АТО, пакет законопроектів на виконання Плану запровадження безвізового режиму між Україною та країнами ЄС, проекти законів щодо газового ринку.

Засідання погоджувальної ради відбулося в новому приміщенні — конференц-залі, за круглим столом. В. Гройсман висловив сподівання, що формат круглого столу сприятиме порозумінню та плідним дискусіям. Засідання погоджувальної ради транслювалося у прямому ефірі та он-лайн. У засіданні також взяв участь керівник Місії Європейського Парламенту з оцінки потреб Пет Кокс.

В. Гройсман повідомив, що звернеться до Генерального прокурора та Голови Служби безпеки України з проханням поінформувати депутатів про події у Дніпропетровську 31 жовтня — затримання лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана. Глава парламенту також доручив профільному парламентському комітету опрацювати його ініціативу, висловлену під час засідання Конституційної комісії, про оновлення суддівського корпусу, і внести відповідні пропозиції. В. Гройсман нагадав, що у парламенті є 253 подання на звільнення суддів, у яких завершується термін повноважень, і 547 подань про призначення суддів на посади безстроково. Голова парламенту запропонував не голосувати зараз за звільнення та призначення суддів, а провести відкритий публічний конкурс на призначення суддів на вакантні посади. «Суспільство очікує чесної судової влади, і я переконаний, що ми можемо це зробити, не чекаючи змін до Конституції, не чекаючи якихось інших речей, — сказав він. — Якщо Верховна Рада не проголосує за 547 суддів, це означатиме, що у нас відкриється 547 вакансій, на які ми можемо провести публічний відкритий конкурс».

Голова Верховної Ради також висловився за продовження мораторію на продаж землі сільськогосподарського призначення. «Вважаю недопустимим сьогодні відкривати ринок земель, бо жодного ринку земель сьогодні в Україні не існує, і це може бути використано для зловживань», — сказав В. Гройсман. Він доручив профільному парламентському комітету провести засідання і комітетські слухання для обговорення цього питання.

Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко на погоджувальній раді ініціював зустріч парламентської коаліції з урядом та прем’єром.

«Ми наполягаємо, щоб фракції коаліції зустрілися із урядом і розробили механізми, які дозволять населенню пережити опалювальний сезон», -сказав Луценко.

Політик також звернув увагу на неправомірність розподілу коштів на зростання пенсій і зарплат у різних регіонах — у деяких регіонах зарплати і пенсії зросли на 100—150 гривень, в інших — до 500 гривень, а в деяких людей не збільшилися взагалі. Луценко закликав парламент разом із урядом напрацювати пакет соціальних рішень, щоб заспокоїти населення.

Фракція БПП підтримала ініціативу глави парламенту, щоб силовики відзвітували у парламенті. Водночас Луценко висловив невдоволення результатами діяльності силових структур, у тому числі й щодо розслідування злочинів режиму Януковича. Лідер пропрезидентської фракції також наголосив на потребу прийняття урядових законів, спрямованих на євроінтеграцію та безвізовий режим.

Лідер фракції «Народний фронт» Максим Бурбак висловив думку, що силовики мають доповісти у парламенті не лише щодо справи Корбана, а й щодо порушень на місцевих виборах, розслідування злочинів колишнього оточення Януковича. «Місцеві вибори 25 жовтня були дуже брудними, — сказав політик, але водночас зауважив: — Але ці події не повинні нівелювати роботу парламенту, як вищого законодавчого органу». М. Бурбак привітав рішення уряду про запровадження нових соціальних норм на споживання газу в обсязі 1200 кубометрів на опалювальний сезон.

Лідер фракції «Самопоміч» Олег Березюк заявив, що нині в країні відбувається «розгойдування внутрішньої державної стабільності», унаслідок чого люди втрачають довіру до держави. Політик провів такі порівняння: «Влада у державі нагадує тиранозаврів — найжорстокіших із динозаврів, які починають пожирати один одного і полюють за власним хвостом. Парламент якісно не працює, процвітає зневага один до одного, нас перестають поважати за кордоном. У нас не буде безвізового режиму, хоча б які закони ми приймали, доки у нас процвітатиме корупція». Політик також звернув увагу на те, що в правоохоронних органах на керівні посади знову призначають тих, хто розганяв Майдан, переслідував активістів.

Лідер «Самопомочі» висловився за звільнення Генпрокурора, закликавши, щоб Генпрокуратурою керувала «нова, здатна до змін людина», за обов’язковий перерахунок тарифу на газ, ухвалення без зволікань змін до Податкового кодексу та закону про Держбюджет-2015, негайне звільнення і переобрання членів ЦВК, ухвалення нового виборчого закону із виборчою системою за відкритими партійними списками, змін до Конституції щодо судової реформи, а також запропонував запровадити спільне керівництво митницею з британцями.

Лідер фракції «Батьківщина» Юлія Тимошенко обурилася з приводу того, що вже минув тиждень після місцевих виборів, а досі не підбито результати і триває «масштабна фальсифікація». Окрім того, «Батьківщина» продовжує наполягати на зниженні тарифів за житлово-комунальні послуги. «Ніким не почуті люди, які б’ють головами об стіни уряду і парламенту», -сказала Ю. Тимошенко, закликавши негайно розглянути законопроекти, які сприятимуть зниженню тарифів, — щодо постачання населенню газу вітчизняного виробництва, зниження норм споживання газу, де немає лічильників, зниження рентної плати за газ. «Якщо не будуть проголосовані ці закони, наша фракція не голосуватиме ні за що», — заявила Ю. Тимошенко, нагадавши, що з початку року на 45 відсотків збільшилась заборгованість із зарплати. «Батьківщина» також хоче почути від уряду відповідь, чому в парламенті досі немає бюджету та закликала провести дискусію щодо податкової реформи. Ю. Тимошенко також ініціювала провести парламентське розслідування зловживань під час закупівлі товарів для потреб армії.

Глава парламенту після виступу лідерки «Батьківщини» повідомив, що розгляд законопроекту про зниження ренти на газ стоїть одним із перших питань на четвер.

Лідер фракції Опозиційного блоку Юрій Бойко звернув увагу на питання довіри до парламенту. За його словами, довіра людей дуже низька — парламенту довіряє тільки 5 відсотків населення, урядові — 4 відсотки. Ю. Бойко заявив, що у порядку денному парламенту на два наступні пленарні тижні немає питань, які турбують людей, — питань економіки, тарифів, остаточного завершення військового конфлікту та втілення на законодавчому рівні виконання Мінських угод. За словами Бойка, із 113 проектів законів у порядку денному на нинішній пленарний тиждень тільки 16 пов’язані з економічними питаннями. «Парламент працює відокремлено від того, що дійсно турбує людей», — заявив лідер Опозиційного блоку. Ю. Бойко також запропонував схвалити проект закону про проведення виборів у Маріуполі та Красноармійську 15 листопада.

Лідер фракції Радикальної партії Олег Ляшко нагадав, що два тижні під Кабміном стоїть «тарифний майдан», який вимагає від уряду і парламенту прийняти рішення, які дозволять знизити тарифи на житлово-комунальні послуги. «Сьогодні питання номер один у парламенті — це питання радикального зниження рівня життя населення», — заявив Ляшко. На його думку, норми споживання газу мають бути збільшені до як мінімум 400 кубометрів на місяць, бо за 200 кубометрів «навіть собачу будку не обігрієш». Для зниження тарифів Радикальна партія також пропонує ліквідувати «Нафтогаз», відкрити структуру тарифів. Серед інших політичних вимог радикалів -ухвалення законів про імпічмент Президента, про тимчасові слідчі комісії Верховної Ради, переобрання членів ЦВК. Олег Ляшко був дуже критичний в оцінці політичної ситуації: «Ми на порозі нових революційних подій, які становлять загрозу для майбутньої цілісності країни, — сказав лідер Радикальної партії. — Тому наше завдання зараз — не допустити революцій».

Представник депутатської групи «Відродження» Віктор Бондар висловив думку, що в порядку денному немає системних законопроектів — бюджету, податкової реформи, а Коаліційна угода фактично не виконується.
Віце-прем’єр-міністр України В’ячеслав Кириленко на засіданні погоджувальної ради заявив, що уряд внесе до парламенту Держбюджет-2016, коли буде єдине бачення податкової реформи.

Віце-прем’єр запевнив — тільки-но буде вироблено спільне бачення податкової реформи фракціями коаліції, уряд внесе до парламенту законопроекти про зміни до Податкового кодексу і проект закону про Державний бюджет України на 2016 рік.

В. Кириленко також повідомив, що уряд уже провів зустріч із мітингувальниками, котрі вимагають зниження тарифів, і запевнив, що уряд готовий до діалогу з людьми. «Але треба враховувати реалії — і економічні, і політичні, і військові», — сказав віце-прем’єр.

Погоджувальна рада не обійшлася і без несподіванок: двоє слідчих з МВС і ГПУ принесли повістки на допит народним депутатам, зокрема, Вадиму Новинському. Однак Новинський не був присутній на погоджувальній раді, та й не мав бути присутній, бо на погоджувальні ради ходять лише лідери фракцій та керівництво парламентських комітетів, тож В. Гройсман попросив слідчих покинути засідання погоджувальної ради і зачекати, коли депутати виходитимуть із засідання. Інших прізвищ народних депутатів слідчі не назвали.

Дослівно 

В’ячеслав КИРИЛЕНКО, віце-прем’єр-міністр України:

— Бюджет буде внесений урядом разом із податкової реформою. Уряд не буде вносити цифри — ані макро, ані мікро, поки немає у коаліції єдиного підходу до податкової реформи.

 

 

 

Під час погоджувальної ради.

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.