«Переговори по Сирії у Відні: початок кінця?» — неоднозначність цього заголовка із журналу Newsweek певною мірою характеризує реакцію американської преси на багатосторонні перемовини стосовно сірійського конфлікту, що завершилися в п’ятницю у Відні. Використовуючи популярне тут формулювання, можна назвати загальний настрій «обережно оптимістичним», однак із щедрою домішкою настороженості. Цікаво, що, незважаючи на численність новинних заголовків, редколегії більшості видань утрималися від публікації передових статей з реакцією на результати переговорів.


Власне, конкретних результатів, як зазначила газета USA Today, «не так багато — принаймні в короткостроковому плані». Проте, наголошує Wall Street Journal, США і група інших країн «дійшли згоди про те, щоб відновити за сприяння ООН мирні переговори по Сирії, при тому розумінні, що президент Башар аль-Асад залишиться при владі в близькому майбутньому». Через гострі розбіжності стосовно долі Асада сам факт, що у Відні вдалося знайти якісь взаємоприйняті формулювання про його роль у перехідному періоді, вже вважається серйозним зрушенням. Хоча ім’я президента й не було згадано в спільній заяві за підсумками переговорів, повідомляє The Wall Street Journal, текст комюніке передбачає, що «державні установи залишаться недоторканими».


Особливу увагу привернула участь у сірійських перемовинах Ірану — вперше за історію конфлікту. Як пише The Chrіstіan Scіence Monіtor, хоча включення Тегерана й можна розглядати як компроміс, але «далеко не всі вважають, що це хороша ідея». Газета наводить висловлювання фахівця із Близького Сходу Вейна Вайта, на думку якого, з появою іранців за столом переговорів у процес фактично включилися три сторони, найменше зацікавлені в справжній трансформації в Сирії, — Іран, режим Асада й Росія. Їх найбільше цікавить перемога над повстанськими групами, зазначає Вайт, і всі троє «упевнені, що діють із позиції сили».


Не менший інтерес преси, політологів і політичних діячів спричинила в цьому контексті роль Росії, включаючи, за словами The Los Angeles Tіmes, «російські авіаудари на підтримку уряду Асада, що тривають уже місяць».

Виступаючи в авторитетному політичному телешоу CBS «Face the Natіon» («Віч-на-віч із країною»), сенатор Марко Рубіо, кандидат у президенти від Республіканської партії, підкреслив, що однією із ключових цілей Москви є утримання Асада при владі, оскільки Сирія як держава-клієнт допоможе Росії зберегти свою присутність і вплив на Близькому Сході. Крім того, зауважив Рубіо, через активізацію дій у Сирії Росія намагається «відволікти увагу від України».


Підсумовуючи результати віденських переговорів, газета The New York Tіmes зазначила, що хоча прогрес був незначний, він перевершив очікування багатьох учасників. Зі свого боку, генеральний секретар ООН Пан Гі Мун привітав підсумки зустрічі й висловив сподівання, що найближчим часом удасться скоротити розбіжності.

США.