Китай, Південна Корея та Японія оголосили про повне відновлення співпраці. «Ми дійшли висновку, що тристороннє співробітництво цілком відновлено в результаті цього саміту», — сказано в спільному комюніке, оприлюдненому після зустрічі лідерів трьох країн, яка відбулася в Сеулі 1 листопада. В ній взяли участь президент Республіки Корея Пак Кин Хе (на знімку в центрі), прем’єр Державної ради Китаю Лі Кецян (праворуч) та прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе (ліворуч).

Востаннє лідери цих країн збиралися у Пекіні в травні 2012 року. Потім відносини країн погіршилися через територіальні спори та різне трактування подій історичного минулого. Про намагання відновити діалог заговорили навесні цього року, коли відбулися консультаційні зустрічі представників міністерств закордонних справ трьох країн. Домовленість про саміт визрівала також під час зустрічей лідерів «трійки» на різних міжнародних подіях.
У Сеулі, під час 90-хвилинної зустрічі, учасники саміту обговорили чимало питань, що стосуються тристороннього співробітництва. Головним підсумком перемовин стала «Спільна заява в ім’я миру та співробітництва у Північно-Східній Азії». У ній та на прес-конференції, яку транслювали наживо телеканали Японії та Південної Кореї, Шіндзо Абе, Лі Кецян та Пак Кин Хе підтвердили готовність продовжувати діалог і зміцнювати співпрацю задля спільного майбутнього.
Як розповіли лідери «трійки», серед економічних питань на саміті обговорювалося створення зони вільної торгівлі. Враховуючи економічний потенціал трьох «азійських тигрів», ЗВТ може стати однією з найбільших економічних зон у світі. Учасники саміту висловили спільну позицію стосовно миру та стабільності на Корейському півострові: вони твердо заявили, що тут не повинно бути ядерної зброї. А також закликали відновити шестисторонні перемовини про денуклеаризацію Північної Кореї.
Спільний підхід домовлено виробити і щодо «проблем історії», які отруювали взаємини між державами не одне десятиліття. Впродовж однієї зустрічі залагодити такі болючі теми неможливо, тому деякі особливо гострі питання співрозмовники свідомо залишили... для двосторонніх зустрічей.
Лі Кецян, який прибув із візитом до Сеула в суботу, мав зустріч з Пак Кин Хе напередодні. Як повідомляють офіційні джерела, переважно йшлося про ситуацію на Корейському півострові. Перемовини Шіндзо Абе та Лі Кецян відбулися в день саміту. Йшлося про створення механізму для підтримання безпеки на морі та повернення до спільного видобутку газу в районі Східно-Китайського моря (поблизу островів Сенкаку, які китайці вважають своїми і називають Дяоюйдао). Звісно, не обійшлося і без «історичних питань», щодо яких Китай закликає Японію «виробити правильний підхід». Розмова Пак Кин Хе та Шіндзо Абе проходила 2 листопада. Ще напередодні президент Південної Кореї дала зрозуміти журналістам, що в двосторонньому форматі вона має намір торкнутися незручних для Токіо питань. Насамперед — визнання та компенсацій потерпілим від японської агресії в роки Другої світової війни. Однак головним, на думку Пак Кин Хе, є те, що формат таких зустрічей створює «реальну можливість досягати миру й стабільності в Північно-Східній Азії та поліпшувати корейсько-японські відносини».
Наступне засідання «трійки» заплановано провести в Японії наступного року.

Токіо.

Фото Сіньхуа.