Конкурс на обрання Антикорупційного прокурора України завершиться вже до кінця осені. Такий прогноз Президент Петро Порошенко висловив під час інтерв’ю українським телеканалам. «Не пізніше 30 листопада, країна повинна мати Антикорупційного прокурора, призначеного за абсолютно прозорою процедурою», — передає слова глави держави його прес-служба. Людина, яка обійме цю посаду, повинна мати довіру суспільства, а кроки на руйнацію цієї довіри є «абсолютно антидержавними», підкреслив очільник країни. Водночас він зауважив: початок роботи Антикорупційного бюро і прокурора — це не лише вимога надання безвізового режиму, а й важливий пункт в рамках отримання макрофінансової допомоги.

 

Президент висловив сподівання, що з грудня інституції, покликані забезпечувати ефективну боротьбу з хабарництвом, отримають всі справи від Генпрокуратури, почнуть працювати і вже найближчим часом зможуть прискорити розслідування корупційних справ у спосіб, який не викликає сумнівів і в суспільстві, й у наших партнерів. У цьому контексті глава держави наголосив на важливості ухвалення парламентом законопроекту про державне (національне) бюро розслідувань. Верховна Рада має проголосувати закон, забрати все слідство з усіх справ в Генеральної прокуратури і передати його новоствореній структурі, — сказав він, зауваживши: це питання є в Коаліційній угоді та програмі реформ.


Коментуючи затримання Геннадія Корбана, П. Порошенко підкреслив, що процеси боротьби з корупцією і відновлення законності в державі рішучі і продовжуватимуться надалі. «Декілька тижнів тому, коли парламент знімав недоторканність з народних депутатів щодо притягнення їх до відповідальності, я твердо пообіцяв — це лише початок», — сказав він. За словами Президента, «на Корбані ніхто зупинятися не буде». «У нас ні в кого немає імунітету від розслідування й притягнення до відповідальності за корупційні злочини — ні в команді нової влади, де також мають бути порушені справи, ні в старій владі, де всі винні мають бути притягнені до відповідальності», — додав він, наголосивши, що розслідування має відбуватися максимально прозоро. Спілкуючись із представниками преси, глава держави звернувся до народних депутатів із закликом консолідувати зусилля для ухвалення законопроектів, необхідних для виконання технічних умов плану дій для надання безвізового режиму громадянам України в країнах Європейського Союзу. Згідно з ним, потрібно розглянути 13 документів, а нині прийнято лише чотири. «Якщо Верховна Рада їх не проголосує, безвізового режиму не буде, — наголосив Президент. — Ми маємо це забезпечити, і є кінцеві терміни — 9 листопада».


«Кожен має робити свою справу: Президент свою, антикорупційні органи — свою, парламент — свою, уряд — свою, — сказав він. — І якщо ми зараз не об’єднаємося і не продемонструємо ефективність, звинувачувати і вказувати потім не буде на кого». Серед інших, однією з ключових умов надання безвізового режиму українцям, є скасування депутатської та суддівської недоторканності, яка до цього часу не була розглянута, нагадав очільник країни. Він повідомив, що найближчими днями проведе телефонну розмову з Президентом Єврокомісії Жан-Клодом Юнкером, яка також стосуватиметься безвізового режиму.