Як відновити соціальну справедливість, як удосконалити нормативно-правове забезпечення, як активізувати роботу з національно-патріотичного виховання молоді... Про ці та інші нагальні питання, а також шляхи їх вирішення вели діалог представники понад 70 громадських об’єднань ветеранів та учасників антитерористичної операції з представниками центральних органів влади на Всеукраїнському зборі, який проходив 28-29 жовтня в Києві.

 

Найбільше запитань було до директора Департаменту соціальної та гуманітарної політики Міністерства оборони України полковника Валентина Федічева.


Учасники АТО, які повернулися з передової, обурювалися, що їм доводилося воювати на старій техніці. Надсилали їм практично суцільний металобрухт. Один танк, скажімо, був без двигуна, інший не стріляв... Та й одягнуті наші захисники були лишень завдяки волонтерам, яким передають низький уклін. Прикро, що і нині телефонують їхні побратими із Луганська і скаржаться, що (!) ще не отримали теплий одяг. Невже у Міністерстві оборони України не знають, що йде зима?!


Порушували питання надання житла учасникам АТО. Пропонували створити будівельні бригади, щоб не витрачати державні кошти на захмарно-дорогі метри від комерційних забудовників.


Також скаржилися, що за комплект гуманітарної допомоги, яку надіслали благодійники з Канади одній з бригад учасників АТО, із зарплат цих бійців вирахували по шість тисяч...


Валентин Миколайович обіцяв у всьому розібратися. А ще попросив оформляти подібні скарги письмово, щоб було із чим доповісти міністру оборони і порушити кримінальну справу.


Як виховувати молодь у школах на уроках мужності у співпраці з ветеранами професійно розповів міністр освіти і науки України Сергій Квіт. До речі, єдиний із запрошених міністрів знайшов час на спілкування із шанованим товариством. Хоч як прикро, та більшість із високопосадовців, у кращому випадку, прислали свого представника або і взагалі проігнорували запрошення.


Бурними оплесками підтримували учасники збору виступи Ольги Богомолець, народного депутата України, голови Комітету Верховної Ради України з питань охорони здоров’я. Чимало запитань було з приводу лікування, протезування та реабілітації поранених в АТО. Ольга Вадимівна обіцяла, що розгляне всі в робочому порядку.


Нагальних проблем надзвичайно багато. І лишень спільними зусиллями можна знайти шляхи їх вирішення. Щоб достукатися до душ і сердець чиновників, організатори збору направили 33 листа-звернення до фахових міністерств, служб і фондів із численними пропозиціями. Серед них зокрема:


«Звернути увагу Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України на необхідність розробки національної Комплексної програми державної політики розвитку ветеранського руху та ветеранів у цілому, метою якої повинно бути:


— втілення принципів соціальної справедливості, подолання соціальної диференціації, формування нового рівня соціального захисту, незалежно від віку, часу завершення служби, місця проживання ветеранів на всій території України;


— забезпечення прозорості і відкритості прийнятих центральними та місцевими органами законодавчої та виконавчої влади, органами місцевого самоврядування рішень, що стосуються ветеранів;


— подальше удосконалення соціального законодавства у сфері соціального захисту ветеранів, розв’язання проблеми ефективного використання бюджетних коштів, виключення обмежень соціальних зобов’язань з боку держави та припинення практики маніпулювання правовими та фінансовими інструментами та унеможливити фактичне зниження їх життєвого рівня...


— Реорганізувати Державну службу України у справах ветеранів війни та учасників антитерористичної операції у Комітет з питань ветеранів України — справді спроможний центральний орган виконавчої влади з правом головного розпорядника бюджетних коштів та підпорядкований безпосередньо Прем’єр-міністру України. Організувати систему захисту інтересів ветеранів в органах влади, а саме, створити відповідні державні структури в областях, місті Києві, в районах та в містах обласного значення. Підпорядкувати їх місцевим органам влади та безпосередньо центральному органу з питань ветеранів України.


— Запровадити окремий електронний облік осіб, що брали безпосередню участь у Другій світовій війні, у бойових діях в інших країнах та у південно-східних регіонах України.


— Запровадити внесення змін до законодавчих і нормативно-правових актів щодо створення державної системи паліативної допомоги та медико-соціальної опіки, сестринського догляду та довгострокового лікування хронічно хворих ветеранів, упровадити осучаснені форми геріатричної допомоги.


— Розширення мережі лікувальних закладів для ветеранів за рахунок повернення до сфери управління Міністерства охорони здоров’я України та Міністерства оборони України раніше вивільнених медичних та санаторно-курортних закладів при скороченні Збройних Сил України...».