Лідер фракції Блоку Петра Порошенка Юрій Луценко, відповідаючи на запитання «Голосу України» та журналістів перед початком погоджувальної ради, зробив низку політичних заяв.

 

Зокрема щодо можливості зміни уряду, Ю. Луценко нагадав позицію фракції: «Я наполягаю на тому, щоб коаліція зустрілася з Прем’єр-міністром, а за потреби — й з усім урядом, почула їхній звіт та їхні плани. Після цього можна буде зробити висновки. Але я впевнений, що величезне незадоволення методом соціальної допомоги під час зимового періоду, а також неякісно проведеними індексаціями зарплат і пенсій мають бути зняті. Або через зміну політиків в уряді, або через зміну уряду».


Позиція фракції Блоку Петра Порошенка щодо затримання лідера партії «УКРОП» Геннадія Корбана буде визначена під час засідання фракції, — зауважив Ю. Луценко. «Моя особиста позиція — ніхто не може мати індульгенцію від відповідальності за кримінальні діяння, навіть під прапорами ультрапатріотичних політичних сил, — сказав політик. — По-друге, єдиною причиною критичного ставлення частини суспільства до цих подій є відсутність покарання тих, хто розікрав країну у складі банди Януковича».


Ю. Луценко не виключає змін у силовому блоці уряду: «Відтак стоїть питання так — або силовики, підкреслюю — всі силовики, а не лише Генеральний прокурор, бо Генпрокуратура може вести лише ті справи, матеріали яких їй подають СБУ чи МВС, — або всі силовики активізують роботу щодо притягнення до відповідальності лідерів колишньої Партії регіонів, паралельно із відповідальністю нових казнокрадів, злочинців. Або нас чекають зміни в силовому блоці».


Щодо відставки Генпрокурора, Ю. Луценко відзначив, що ще хоче почути точку зору всієї фракції. Його особиста позиція така: «З моєї точки зору, відставка Шокіна в цих умовах означає індульгенцію для одного з олігархічних кланів від переслідувань. Зараз для мене це виглядає саме так. Бо як тільки зачіпають одну олігархічну групу, тут же вся агентура вимагає зняти того, хто це робить. Тобто — ось цих можна, а цих — не можна. У такій країні я не хочу жити. Я хочу жити у країні, де Генпрокурору байдуже, хто порушив закон — представник цього олігархічного клану, чи цього, старого чи нового, патріотичного чи сепаратистського. Всі, хто порушив закон, мають сісти на лаву підсудних. Поки що я не задоволений діяльністю силовиків, бо відповідають лише представники несепаратистського ухилу. Мене це дуже турбує. Так неправильно».


На запитання, чи може новим Генпрокурором України стати Міхеіл Саакашвілі, Юрій Луценко на дав конкретної відповіді: «Саакашвілі, як і будь-який громадянин, може стати ким завгодно. Ймовірність, що Саакашвілі чи ви можете стати ким завгодно в Україні дуже висока. Така країна».


Щодо виборів у Маріуполі, то, за словами Ю. Луценка, нині в коаліції не вирішено нічого. «Дві фракції коаліції не вважають за потрібне підтримувати нашу позицію щодо виборів у Маріуполі 15 листопада», — заявив він.
Юрій Луценко також висловив сподівання, що переформування членів ЦВК буде, безумовно, вирішене після завершення оголошення результатів місцевих виборів. «Треба завершити виборчу кампанію, а після цього обов’язково змінити ЦВК, як того вимагає Конституція», — наголосив парламентарій.