Президентська виборча кампанія вступила в новий етап. У неділю, 30 березня, завершилося висування кандидатів у Президенти України, а опівночі Центральна виборча комісія припинила приймання документів для реєстрації кандидатів. 

Як повідомили у відділі взаємодії зі ЗМІ Секретаріату ЦВК, загалом про свої наміри балотуватися на найвищу державну посаду заявили 46 громадян України. Із них 38 — самовисуванці, восьмеро висунуті політичними партіями. Уже зареєстровано кандидатами на пост Президента України сімох осіб. Це — Ренат Кузьмін, Юрій Бойко, Михайло Добкін, Сергій Тігіпко, Вадим Рабінович, Валерій Коновалюк, Володимир Саранов. Водночас 12 кандидатам відмовлено в реєстрації. Рішення щодо інших 27 кандидатів буде прийнято до 4 квітня. Президентські вибори мають відбутися в Україні 25 травня.

В останні два дні висування — впродовж 29—30 березня — до ЦВК документи для реєстрації кандидатом у Президенти подали 21 громадян України. Із них 14 — самовисуванці. Це — Ольга Богомолець, Віталій Велиденко, Юрій Іваницький, Наталія Королевська, Ганна Костів, Борис Лаврентів-Фурдас, Олег Омельченко, Петро Порошенко, Євгенія Терехова, Олеся Товтрівська, Василь Цушко, Зорян Шкіряк, Сергій Щетинін, Дмитро Ярош.

У суботу, 29 березня відбулися партійні з’їзди, на яких було висунуто кандидатів у Президенти: Дарт Вейдер (Інтернет-партія України), Анатолій Гриценко («Громадянська позиція»), Михайло Добкін (Партія регіонів), Олександр Клименко (УНП), Василь Куйбіда (НРУ), Петро Симоненко (КПУ), Юлія Тимошенко («Батьківщина»), Олег Тягнибок («Свобода»). Процес висування кандидатів тривав із початку виборчого процесу — з 25 лютого.

Чи не найбільшою несподіванкою нинішнього етапу виборчої кампанії стало те, що партія Віталія Кличка «УДАР» на з’їзді, який відбувся в Києві в «Мистецькому арсеналі», підтримала кандидатуру Петра Порошенка на пост Президента як єдиного кандидата від демократичних сил на посаду Президента. А Віталій Кличко заявив, що балотуватиметься на посаду столичного міського голови. «Майбутній Президент повинен мати максимально можливий рейтинг підтримки людей, максимальну легітимність. І цього можна досягти, якщо ми не будемо розтягувати голоси людей між демократичними силами», — так пояснив свій крок Кличко. Рішення щодо підтримки Порошенка на президентських виборах на з’їзді «УДАРу» було прийнято одностайно.

З’їзд «Батьківщини» відбувся на Софійській площі й нагадував чергове велелюдне віче на Майдані. Учасники з’їзду одноголосно підтримали висування на посаду Президента України лідера партії Юлію Тимошенко. У полум’яній промові Тимошенко заявила, що вважає своєю метою припинення окупації Криму та повернення півострова до складу України, повноправне членство нашої держави в ЄС у найкоротші терміни та побудову «країни справедливості». «Крим — це Україна. І так буде завжди», — наголосила вона, виступаючи на з’їзді партії «Батьківщина», і запропонувала звернутися до Міжнародного кримінального суду в місті Гаага та добитися міжнародного кримінального переслідування всіх осіб, які організовували окупацію Криму, сформувати перелік матеріальних претензій до Росії за анексію Криму, залучивши найкращі юридичні компанії світу. За годину після проведення з’їзду документи Ю. Тимошенко вже було подано до ЦВК.

Водночас Петро Порошенко після висування кандидатом у Президенти заявив журналістам, що він не вважає Юлію Тимошенко своїм політичним опонентом або конкурентом. «Сподіваюся, що це буде конкуренція ідей, принципів, шляхів та напрямів розвитку нашої держави, — сказав Порошенко. — І цього разу є велика надія, що нам вдасться уникнути будь-яких брудних виборчих технологій, оскільки в країні, яка має зовнішню загрозу, політики не можуть дозволити собі внутрішню війну».

ВО «Свобода» на своєму з’їзді висунула кандидатом свого лідера Олега Тягнибока. Таке рішення одностайно підтримали 568 делегатів з’їзду. Тягнибок схвально сприйняв процес об’єднання демократичних сил під час президентських перегонів, щоб до другого туру вийшли лише «представники патріотичних державницьких сил», і не виключив можливість домовленостей, зокрема з лідером «Правого сектора» Дмитром Ярошем, котрий подав документи до ЦВК на реєстрацію як самовисуванець.

А ось на з’їзді Партії регіонів відбулися запеклі суперечки. Частина регіоналів прагнули підтримати Сергія Тігіпка, однак, зрештою, кандидатом від ПР було обрано екс-голову Харківської ОДА Михайла Добкіна, котрий подав документи до ЦВК ще 25 березня. За М. Добкіна проголосували 315 делегатів з’їзду, за С. Тігіпка — 35. Після з’їзду народний депутат Сергій Тігіпко, котрий зареєстрований кандидатом у Президенти як самовисуванець, заявив журналістам, що він іще подумає, чи виходити йому із Партії регіонів, чи ні.

Окрім Кличка, про свої наміри йти на київські вибори вже заявили також народний депутат Леся Оробець (котра нещодавно вийшла зі складу партії «Батьківщина») та лідер «Третьої республіки» Юрій Луценко. «Свобода» має намір висунути свого кандидата на виборах міського голови Києва, які заплановані водночас із президентськими на 25 травня 2014 року.

ДО РЕЧІ

У виборах Президента України 2010 року взяли участь 18 кандидатів на пост Президента України.