У різних регіонах України Генпрокуратура й СБУ проводять спільну спецоперацію з виявлення, документування й ліквідації особливо небезпечної злочинної організації. Слідчі заходи, що включають обшуки, затримання й допити, проходять у Києві, Дніпропетровську, Харкові, Одесі, Херсоні, Черкасах та інших містах держави. У них беруть участь півтисячі співробітників СБУ й понад п’ятдесят слідчих та прокурорів ГПУ.


Досудове розслідування проводиться за скоєння карних злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 КК (створення злочинної організації), ч. 5 ст. 191 (присвоєння, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем), ст. 349 (захоплення представника влади або працівника правоохоронного органа як заручника), а також інших особливо тяжких і тяжких злочинів.

 

Мільйони, автомати, шпигунська апаратура й «ліві» печатки


Основні заходи проходять на Дніпропетровщині. Так, у ході обшуків у центральному офісі партії «УКРОП» у Дніпропетровську виявили понад мільйон доларів, автомати Калашникова, апаратуру для прослуховування, сотні печаток фіктивних фірм та інше. Крім того обшуки проводяться й в інших офісних приміщеннях «укропівців», в офісі «Фонду оборони країни», у співробітників правоохоронних органів.


— Я хотів потрапити до громадської приймальні народного депутата Бориса Філатова. Мене не пустили, мотивувавши це тим, що зараз тривають слідчі дії. У кого вони тривають, не сказали. На запитання, чому я як народний депутат не можу потрапити в приймальню, подивитися, чи дотримуються закони при проведенні слідчих дій, мені відповіли: «У нас немає повноважень», — розповів народний депутат Олександр Дубінін. — У цьому випадку відбувається повне наплюйство на закони: не дотримуються статті Конституції України, порушується закон про статус народного депутата. На жаль, порушуючи конституційні права громадян, сьогодні наша влада робить чергову помилку.


Одним із ключових і найбільш резонансних стало затримання голови політради партії «УКРОП» колишнього заступника голови Дніпропетровської облдержадміністрації Геннадія Корбана. Йому інкримінують скоєння правопорушень, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення злочинного угруповання), ч. 5 ст. 191 (розкрадання майна), ст. 349 (викрадення людей) КК України.


— Довідавшись із Інтернету, що в будинку нашого клієнта Геннадія Корбана проводиться обшук, я одразу ж туди виїхав, — зазначив адвокат Євген Пащенко. — Але мене не пустили навіть на поріг. А сам будинок був оточений озброєними людьми, що відмовилися назвати себе. Я навіть не бачив, як Геннадія Корбана вивели з приміщення. Ми не знаємо ні прізвища слідчого, ні номера справи, ні місця перебування нашого клієнта. При цьому, згідно із нормою закону, жодні слідчі дії стосовно людини проводитися не можуть без присутності адвоката. Кримінально-процесуальний кодекс грубо порушений.


Патріотам можна все?


Народний депутат і кандидат на посаду міського голови Дніпропетровська Борис Філатов вважає те, що відбувається, політичними репресіями.


— Очевидно, комусь не подобається гарний результат «УКРОПу» на місцевих виборах, який ми показали, пройшовши в 15 обласних, 150 місцевих і більш як 200 районних рад, — заявив він. — Можливо, хтось хоче натиснути на мене перед другим туром. У Дніпропетровську триває тотальне зачищення партії.


Водночас лідер фракції БПП Юрій Луценко написав у Фейсбуку, що затримання Геннадія Корбана було неминучим.


— Усе його життя було грою не за правилами й не за законом, він завжди був під прицілом силових структур: від рейдерства до вбивства, — вважає політик, нагадуючи, що торік Корбан одержав шанс змінити своє життя, ставши ключовим чиновником в ОДА, але не використав його. — За багато зі зробленого тоді він заслуговує поваги. Однак бізнес на грані фолу тривав. Виголосивши гасло «Патріотам можна все», Корбан і компанія перевели рейдерство з юридичної площини в силову, по суті — бандитську. У цих обставинах, за наявності десятків підстав, затримання Корбана не могло не відбутися.


«Корбан занадто довго йшов до цього дня»


Політичний експерт Андрій Золотарьов у інтерв’ю газеті «Голос України» зазначив, що «пан Корбан занадто довго йшов до цього дня. Ігнорування, нерозбірливість у методах і засобах рано чи пізно кожного доведуть до клітки».


— Має місце кримінальна складова. Тут є факти — і це всі бачили. Ну скажіть, у якій європейській країні можна одягти людині на голову мішок і сховати в темницю, — міркує Андрій Золотарьов. — Я маю на увазі й Рудика, і Величка, і Бідняка, який півтора місяця там просидів. Це було, з пісні слів не викинеш. Чи є це карним? Безумовно.


З другого боку, зазначає експерт, Коломойський не одержав того, чого хотів. Так, успіхи, так, на 7—8 відсотків, якби поставили в парламентські вибори, «УКРОП» міг би розраховувати. Але крім базових регіонів для Коломойського, «УКРОП» не показав якихось серйозних результатів, він більше ніде контрольного пакета не має.


— Як говорили мої джерела, мовляв, не хотіли раніше. То Корбан у Чернігові балотувався, то на столичного голову. Це, буцімто, витлумачувалося б як політичний тиск, — наголошує Андрій Золотарьов. — Ну й плюс, мабуть, те, що відбувалося по дніпропетровських підрахунках.


Експерт вважає, що завдано дуже серйозного удару по фінансових транзакціях «УКРОПу».


— Незабаром українці довідаються про те, що феноменальний зліт показників Філатова — більш як на 30 відсотків — пояснюється банальним скуповуванням голосів через базу боржників «ПриватБанку». Це роблять у Дніпропетровську, Кривому Розі й низці інших міст. Причому штаб Філатова й гадки про це не мав, — каже Андрій Золотарьов. — Стороння контора, що діє як однорівнева система: усе через банк, розкрити важко, але сліди залишаються. Особливо тих, чиї голоси купувалися. У чому сенс ситуації? У тому, що організатори можуть піти від відповідальності, знищити сервери, але саме білінг, есемески чітко показують, хто продавав свої голоси. Це теж кримінальна відповідальність.


«Затримання Корбана вигідне... Філатову»


Глава Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко в інтерв’ю газеті «Голос України» зазначив, що політика не є причиною затримання Геннадія Корбана. У його минулому було чимало гріхів і порушення закону. Тому причин для затримання могло виявитися цілком достатньо. Водночас експерт переконаний, що оскільки йдеться про одного з лідерів партії «УКРОП», то політика тут, так чи інакше, фігурує.


— З політичної точки зору затримання Корбана, найімовірніше, створює проблеми для влади, а не вирішує їх, — підкреслив Володимир Фесенко. — З раціональної точки зору діяти треба було інакше, якби йшлося про політику і так далі. Бо з погляду політики тут виникає більше проблем, ніж вирішуються якісь питання.


Експерт говорить про парадоксальність ситуації, стверджуючи, що затримання Корбана вигідне... Філатову: «Не варто вважати, що таким затриманням вирішується якась політична проблема, скоріше, навпаки. Зрозуміло, що ворогу не побажаєш такого піару, але влада опосередковано більше допомагає Корбану, ніж створює проблеми для «УКРОПу».


Говорячи про причини затримання, Володимир Фесенко відзначає зайняту «УКРОПом» і Корбаном антипрезидентську позицію.


— Але я скажу відверто: ті, хто знає українську політику й бізнес — чудово знають, що Корбан далеко не ангел, — наголосив експерт. — У його минулому — чимало гріхів і порушення закону. Тому причин для арешту могло бути цілком достатньо. Відбувалося викрадення та інші негарні справи, є й більш сучасні епізоди. Тому я вважаю, що головними причинами для затримання були не політичні мотиви, а саме кримінальні.


А в цей час на вулицях...


Уже ввечері 31 жовтня близько тисячі прихильників «УКРОПу» зібралися перед будівлею Дніпропетровської ОДА. Мітингувальники тримали плакати «Ні реваншу», «Свободу політв’язням» і «Дніпро, вставай!». Зі сцени виступали прихильники «УКРОПу», волонтери й активісти, учасники АТО, які говорили, що обшуки у волонтерів благодійного фонду «виходять за будь-які рамки», що підозрювати їх у злочинах неприпустимо і що такі дії з боку влади можуть мати наслідком «черговий Майдан, чого б, звичайно, не хотілося».


Водночас Борис Філатов заявив про намір вивести прихильників своєї політичної сили на вулиці Києва.

Дніпропетровська область.

 

ОФІЦІЙНО

 

 

Незабаром буде відомо про всю діяльність ОЗУ у Дніпропетровську, до організації якої, можливо, причетний Корбан


Генеральний прокурор України Віктор Шокін (на знімку) заявляє, що найближчим часом буде інформація про всю діяльність організованого злочинного угруповання, яка тривала з 2000-х років і до якої може бути причетний голова політради партії «УКРОП» Геннадій Корбан.


«Це ОЗУ — це угрупування не сьогоднішнього дня, воно має тривалу історію, починаючи з 2000-х років. І наші слідчі разом із представниками СБУ займаються провадженнями, які були і раніше. Я впевнений, що незабаром ви будете поінформовані в достатньому масштабі щодо діяльності цього угруповання. Угруповання, члени якого і вбивали людей, і катували», — розповів Генпрокурор на брифінгу у Києві в понеділок.


http://ua.interfax.com.ua.

 

  Прес-служба Генеральної прокуратури України

 

«Одним з епізодів злочинної діяльності цього особливо небезпечного угруповання є розкрадання понад 40 млн. гривень, призначених для допомоги бійцям АТО у боротьбі з терористичними угрупованнями на сході нашої країни. У зазначеній спецоперації задіяно 65 слідчих Генеральної прокуратури та понад 500 співробітників Служби безпеки України. Операція ще триває, продовжуються обшуки та затримання. Для правоохоронців зараз не важлива жодна політична складова, ми діємо виключно на основі фактів. Хто порушуватиме закон — нестиме відповідальність. Головне завдання для нас — боротьба з організованою злочинністю та корупцією. Під час спецоперації відповідно до вимог кримінального процесуального законодавства України затримано Геннадія Корбана та низку інших підозрюваних. Досудове розслідування триває. Про його перебіг та результати буде повідомлено найближчим часом».


За інформацією офіційного сайту ГПУ.

 

Правоохоронці представили вилучене під час обшуків.

 

Фото з сайту hromadske.tv