Районний центр Сватове сьогодні нагадує прифронтове місто, хоча і розташоване глибоко в тилу. Загальна картина гнітюча: в 118 приватних будинків пошкоджені дахи, у 169 — вікна, чотири приватні будинки цілковито знищені. Постраждали також понад 60 багатоповерхівок, школи, інтернат, дитячі садки, будівлі Пенсійного фонду, міськради, гімназії, центру розвитку дітей, дві аптеки тощо. Повністю знищений адміністративний будинок ПАО «Луганськгаз», його газове господарство, складські приміщення з матеріалами, автопарк підприємства, а, крім цього, оргтехніка, меблі, проектна документація. На ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» пошкоджено п’ять повітряних ліній ВЛ-35 кВ «Сватове-Маньківка», «Сватове-Меловатка», «Сватове-Райгородка» і у зв’язку із цим було знеструмлено 29 трансформаторних підстанцій. У «Сватівських районних електричних мереж» також великі втрати — зруйновані адмінбудівля, бокси, майстерні. 

Словом, обсяг відбудовних робіт величезний. Фахівці сьогодні підраховують збитки, формують реєстр пошкоджених об’єктів і потреби у відповідній гуманітарній допомозі. Керівник обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука вже виділив на ліквідацію наслідків надзвичайної ситуації в місті Сватове 10 млн. грн. і сподівається на допомогу Кабміну грішми та матеріалами. «Пошкодження не сказати критичні, але обсяг пошкоджених будинків великий», — уважає він.
Уже наступного дня після виникнення пожежі на складі боєприпасів і наслідків цієї масштабної надзвичайної ситуації всі території області активно включилися у відбудовний процес. Зокрема, у Білокуракинcькому районі сформовано бригаду будівельників, яка виїхала у Сватове для проведення ремонту. Крім того, підприємствами цього району зібрано 2 тонни паливо-мастильних матеріалів.
Керівники Новопськовського району спрямували постраждалому Сватовому вантажівку з будівельними матеріалами: склом, поліетиленовою плівкою, пиломатеріалами, цвяхами. Троїцький район перерахував 15 000 грн. і відправив перший гуманітарний вантаж із продуктами харчування, одягом, взуттям і засобами гігієни. З регіонів України першою на НС у Сватовому відгукнулася Харківська область, яка направила для потерпілих 1,5 т. поліетиленової плівки, одяг і продукти харчування.
Масштабну діяльність розгорнули і міжнародні благодійні організації. 44 пацієнтам Сватівської лікарні, які були переведені лікувальним закладам Рубіжного, надані грошові сертифікати вартістю 500 грн., підопічним соціальних установ, евакуйованим до Кремінної й Троїцького, видані гігієнічні пакети та продукти харчування. Для восьми породіль, переведених у пологовий будинок Сєверодонецька, сформували пакети медпрепаратів і набори для немовлят.
Наслідки катастрофи у Сватовому усували понад двадцять інженерно-саперних підрозділів. Безпосередньо у населеному пункті й у його околицях військові сапери знаходили боєприпаси, що не розірвалися, та утилізовували їх в безпечних місцях. Усього до ліквідації надзвичайної ситуації залучено майже 900 осіб і 170 одиниць техніки, виявлено понад 680 боєприпасів, з яких майже 220 були знищені. На 2 листопада вогнищ тління та горіння на території складу боєприпасів у Сватовому зафіксовано не було, вибухів теж не було. У житловому секторі міста повністю відновлено водо-, електро- і газопостачання.
За даними ДСНС, унаслідок вибухів загинули дві людини — місцева жителька та військовослужбовець, а також 16 людей постраждали, серед яких четверо цивільних. За оцінками медиків, «життю людей, що дістали поранення в результаті пожежі та детонації боєприпасів на території польового складу ракетно-артилерійського озброєння Міноборони у Сватовому, нічого не загрожує».

Луганська область.

Факт

Із п’яти шкіл не постраждала лише одна, інші підлягають ремонту. Найбільше дісталося будівля СШ №8. На щастя, поранених серед дітей немає, та ситуація невтішна. Місцева влада прийняла рішення навчальний процес із понеділка не починати. Роботу найменш пошкоджених шкіл планують відновити протягом тижня.

Довідково

Раніше надзвичайні події, пов’язані із вибухами на артилерійських складах в Україні, траплялися в Артемівську і Новобогданівці.
Новобогданівка, Запорізька область. 6 травня 2004 року. На складі здетонували ракети і боєприпаси, у томі числі реактивні снаряди систем залпового вогню «Град», «Смерч», «Ураган». Загальна кількість боєприпасів становила 90 тисяч тонн, або 4,8 тис. умовних вагонів. Осколки несанкціонованого феєрверку майже тиждень розліталися в радіусі від 10 до 40 кілометрів. Внаслідок події загинуло п’ятеро осіб, четверо постраждали, 81 людина була госпіталізована.
Артемівськ, Донецька область. 10 жовтня 2003 року. Сталася пожежа, яка знищила 10 з 17 складів, в яких зберігалося близько 3 тис. тонн снарядів. Більше тисячі снарядів вибухали від вогню і пошкодили 66 багатоквартирних і 120 приватних житлових будинків, 5 шкіл і 3 лікарні. Внаслідок події постраждали дві людини.

 

 

 

 

 

На знімках: ліквідація наслідків на місці  вибуху боєзапасів на  військовому складі.

 

 

 

Другий ліворуч начальник Генерального штабу Збройних Сил України генерал  армії Віктор Муженко.

Фото Олександра КЛИМЕНКА.