28 вересня 2015 року в Нью-Йорку відбулася сімдесята ювілейна сесія Генеральної Асамблеї Організації Об’єднаних Націй, яка стала знаковою подією в історії організації. У світлі зростання напруженості у відносинах на світовій арені від цієї події чекали більше, ніж зазвичай. Організація Об’єднаних Націй — універсальний майданчик для переговорів, її внесок у справу налагодження миру в усьому світі важко переоцінити. Про необхідність реформ в ООН говорять уже протягом двох десятиліть. Цим займається й окрема робоча група. Але нічого не змінюється. Адже світ сьогодні зовсім не той, що був після Другої світової війни, коли створювалася ООН.

Територіальні суперечки й етнічні конфлікти, війни в Сирії та Україні, Близький Схід у стані постійної війни — це далеко не повний список гострих питань для ООН. Закладені в Статуті Організації основи з підтримання міжнародного миру і безпеки, а також з розвитку дружніх відносин між країнами сьогодні здаються ще більш недосяжними. ООН дедалі частіше стає рингом для словесних баталій, аніж майданчиком для налагодження діалогу.


Останніми роками Казахстан дедалі голосніше заявляє про себе на міжнародній арені винятково із мирними ініціативами. Зокрема, Президент Республіки Казахстан Н. Назарбаєв під час виступу на Генасамблеї (на знімку) запропонував створити єдину світову мережу протидії міжнародному тероризму й екстремізму.

 


Екс-міністр закордонних справ в урядах Маргарет Тетчер і Джона Мейджора, лорд Херд назвав ініціативи казахстанського Президента цілком реалістичними. Відомий експерт з країн Центральної Азії та перший іноземний міністр, який у 1991 році з офіційною нотою відвідав Казахстан уже як самостійну державу, визнав особливо актуальною ідею всесвітнього антикризового плану. Екс-міністр закордонних справ Великобританії Дуглас Херд зазначив: «...Я згоден з Президентом Казахстану, що тероризм, міграція, інші негативні явища — це наслідок економічної кризи, бідності, безграмотності і безробіття. І лише усім разом можна розв’язувати ці проблеми».
За словами відомого киргизького експерта, виконавчого директора Асоціації політологів і члена спілки письменників Республіки Казахстан Т. Какчекеєва, Президент Казахстану Н. Назарбаєв порушив одне з найактуальніших питань. Він також висловився з приводу загострення проблеми у Киргизстані, де вільно себе почуває релігійна організація «Таблігі Джамаат» — визнана у всьому світі екстремістська течія. Також не залишилися без уваги світової громадськості ідеї глави Казахстану щодо створення наднаціональної валюти і «переселення» штаб-квартири ООН на азіатський континент. Адже ні для кого не секрет, що за роки існування ООН основні геополітичні та економічні процеси глобальної карти світу плавно перемістилися в Азію. Президент Нурсултан Назарбаєв конкретно визначив у своїх пропозиціях завдання щодо розвитку на найближчі 30 років, які заслуговують особливої уваги, каже Надзвичайний і Повноважний Посол Республіки Корея в Республіці Казахстан Че Енгчон.


Генеральний консул Федеративної Республіки Німеччина в Алмати Ренате Шімкорайт засвідчив: «Такі пропозиції, які стосуються, наприклад, світової єдиної валюти, дуже цікаві». Попри зміни у світі після початку воєнної операції збройних сил Росії в Сирії, виступ казахстанського президента й досі обговорюють у міжнародних колах. Зокрема, посол Нідерландів у Казахстані Ханс Дріссер підтримав пропозиції щодо екологічної безпеки в галузі ядерного роззброєння. Розміщення банку ядерного палива МАГАТЕ на території країни — це знак високої довіри світової спільноти. За його словами: «Складно недооцінити ініціативу щодо створення Глобального антиядерного руху, зважаючи на те, що Казахстан добровільно відмовився від ядерного арсеналу, який залишився після розпаду Радянського Союзу».


У своїй промові у Нью-Йорку Н. Назарбаєв наголошував на мирному вирішенні будь-яких питань. Адже Казахстан є основним претендентом на крісло непостійного члена в Радбезі на 2017—2018 роки. Так — держава молода, так — амбітна, але політично готова до такої відповідальності.