Після початку бойових дій на сході країни та формування добровольчих батальйонів у зону проведення антитерористичної операції почали прибувати іноземці з військовим досвідом. Частина з них, попри відсутність на те правових підстав, брала участь у бойових діях. Основний Закон встановлює, що захист Вітчизни, незалежності та територіальної цілісності, шанування її державних символів є обов’язком громадян України. Водночас, незважаючи на відсутність заборони іноземцям брати участь у захисті держави, у чинних нормах національного законодавства не передбачено можливості несення військової служби особами, котрі не є громадянами України.

6 жовтня 2015 року парламент підтримав законопроект № 2389 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо проходження військової служби у Збройних Силах України іноземцями та особами без громадянства.

Відповідно до запропонованих змін, іноземці та особи без громадянства, які на законних підставах перебувають на території України, можуть у добровільному порядку проходити військову службу у ЗСУ. Для прийнятих на військову службу за контрактом іноземців встановлюється випробувальний термін два місяці. Вони можуть бути прийняті на військову службу за контрактом на посади рядового, сержантського і старшинського складу. Водночас іноземці не зможуть отримувати офіцерських звань, поки не отримають українське громадянство.

Для прийняття на військову службу іноземці звертаються до військового комісаріату за місцем їхнього проживання. Розмір їхнього грошового забезпечення визначається на рівні, встановленому для військовослужбовців — громадян України.

У чому загроза?

Іноземцем є особа, котра має громадянство іншої держави. Такий правовий зв’язок з іншою державою покладає на них обов’язки перед своєю країною, зокрема щодо виконання військового обов’язку. Тому у разі виникнення збройного протистояння України з іншої країною, громадянином якої є іноземець, можливе існування конфлікту інтересів. У такому разі не виключені диверсії, зрив військових операцій, витік секретної інформації. Такі загрози цілком можливі, що є негативним фактором у підтриманні національної безпеки та оборони.

Отримати громадянство стане простіше

Окрім того, 6 жовтня 2015 року парламент підтримав законопроект    № 2847, яким планується внесення змін до Закону України «Про громадянство України».

Запропонованими змінами передбачається, що для іноземців та осіб без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу за контрактом у Збройних Силах України, термін безперервного проживання на законних підставах на території України становить три роки з моменту набрання чинності контракту про проходження військової служби у Збройних Силах України. Крім того, пропонується передбачити, що вимога отримання дозволу на імміграцію як умова прийняття до громадянства України не поширюється на іноземців і осіб без громадянства, які в установленому законодавством України порядку проходять військову службу у Збройних Силах України.