У старовинному узбецькому місті Самарканді ухвалено спільну Декларацію партнерства та співробітництва між п’ятьма країнами Центральної Азії (колишніми радянськими республіками) та США. Від імені своїх країн її підписали міністри закордонних справ Узбекистану, Казахстану, Киргизії, Таджикистану та Туркменістану. А з боку США свій підпис поставив державний секретар Джон Керрі.

Зустріч міністрів закордонних справ відбулася в рамках турне очільника американської дипломатії цими країнами. Тож і формат, який обрано для співробітництва, названо С5+1.
У підписаній декларації йдеться про поглиблення співробітництва з широкого кола тем, зокрема, підтримання безпеки в регіоні, протидії торгівлі людьми, поширенню наркотиків. Важливе місце займає тема енергетичної безпеки, диверсифікації енергоносіїв та постачання їх до країн Південної Азії. У своєму виступі Керрі запевнив міністрів, що його країна підтримує суверенітет, територіальну цілісність та незалежність країн Центральної Азії, що у Вашингтоні поділяють занепокоєння ситуацією в Афганістані, з яким межують країни «п’ятірки», а також розуміють, яку небезпеку несуть екстремістські угруповання «Ісламська держава» і «Аль-Каїда».
Водночас він нагадав, що «країни Центральної Азії взяли на себе зобов’язання дотримуватися міжнародних стандартів», і «тут, як і скрізь, люди вкрай потребують, щоб їх уряди були підзвітними й ефективними». Вочевидь, маючи на увазі, що колишні радянські республіки тривалий час були під тиском Росії, а Казахстан та Киргизія і нині входять до Євразійського економічного союзу, Джон Керрі зазначив: «Країнам регіону необхідно мати здорові та взаємовигідні відносини між собою...» «Ми повинні добре розуміти, що немає дружби з однією країною. Принаймні вона не повинна обмежувати можливості дружби з іншою країною». «Республіки Центральної Азії повинні бути вільними від зовнішнього тиску та залякування». Досить промовисто.
Державний секретар США вперше в своїй та історії американської дипломатії здійснює турне п’ятьма країнами Центральної Азії, де зустрічається з президентами та іншими керівниками цих держав. Нагадаємо, що за кілька днів до нього ці самі країни відвідав прем’єр-міністр Японії Шіндзо Абе.

 

 

Джон Керрі відвідав в Астані соборну мечеть Хазрет Султан. Головний імам храму Серікбай Ораз показує абсолютну копію давнього ісламського рукопису «Коран Османа».

Фото з сайту Держдепартаменту США.