Про це попереджає сербське керівництво експерт з вивчення питань безпеки Зоран Дражисік, повідомляє електронне видання Balkan Іnsіght. Поки Белград підписує угоду з Москвою про закупівлі для армії, сербські військовослужбовці готуються до участі в керованих США навчаннях НАТО. Нинішня політика балансування між Росією і Альянсом у рамках доктрини військового нейтралітету невдовзі має бути переглянута, а керівництву Сербії доведеться обирати напрямок, яким країна рухатиметься далі, — на схід або на захід.

 

«Сербія нині не є членом Європейського Союзу й намагається всидіти на двох стільцях одночасно. Не думаю, що в довгостроковому плані це буде можливо. Їй доведеться зробити правильний вибір», — заявив Зоран Дражисік.


Тим часом Кремль продовжує активно шукати союзників на Балканах, щоб припинити розширення НАТО в регіоні. Зараз його удар спрямовано на Чорногорію, яка готується до приєднання до Альянсу, і де, на думку влади Подгориці, російські спецслужби разом із сербськими націоналістами намагаються розхитати ситуацію і налаштувати народ проти уряду і його планів вступу до Альянсу. Місцеві оглядачі вважають, що кремлівським політтехнологам не вдасться зірвати евроінтеграційні процеси на Балканах, оскільки всі країни регіону побоюються за свою безпеку й політичне майбутнє, бо Москва не припиняє спроб знову загнати їх у соціалістичний табір.

І заради цієї мети може використовувати не тільки шантаж, а й військові сили, як це зробив Путін при анексії Криму й окупації східної України. І ніхто не дає гарантії того, що в затьмареному розумі кремлівського диктатора не з’явиться ідея не тільки створення «Новоросії», а й відродження Югославії часів Тіто. Або хоча б перетворити Сербію на свого троянського коня в НАТО і ЄС. Ось чому Росії вигідно, щоб Белград продовжував сидіти на двох стільцях і закуповував у неї озброєння, а навчання, з дозволу Кремля, проводив з НАТО. Може, Белград дізнається якісь секрети військової підготовки в Альянсі й поділиться ними з Москвою?