Кількість жертв пожежі на військових складах у Сватовому зростає. Під час розчищення завалів виявлено тіла двох бійців, яких вважали безвісти зниклими. Це сапери інженерно-саперного відділення, які приїхали на Луганщину з Волинської та Черкаської областей.

 

Робота з ліквідації наслідків надзвичайної події триває, про повну безпеку людей говорити поки що не доводиться, оскільки й досі фіксуються поодинокі вибухи. На місці трагедії працюють піротехніки й спецтехніка, які вже обстежили 14 секторів. Робота в останньому ускладнюється тим, що він перебуває безпосередньо в зоні осередку вибуху. З початку ліквідації наслідків трагедії до оперативного штабу надійшло 234 заявки від населення про виявлення вибухонебезпечних предметів.


Сьогодні навколо подій у Сватовому ходить багато чуток. Кажуть і про те, що під час розміщення складу боєприпасів не було враховано правил безпеки населення і було порушено вимоги зі створення таких об’єктів. Однак керівник Луганської обласної ВЦА Георгій Тука стверджує, що «усіх необхідних нормативів, які стосуються безпеки під час розміщення складу боєприпасів, було дотримано». Такого висновку він дійшов після обльоту місця події, консультацій з фахівцями й ознайомлення з документами. «Наприклад, за нормативом дистанція між такими військовими об’єктами й житловими будинками має бути щонайменше 500 метрів. За фактом — 1200 метрів, — пояснює Георгій Тука. — Глибина капоніра для зберігання має становити 3 метри, у нашому випадку — 8 метрів. По всьому периметру капоніра створено штучний вал, а це ще додатково 2 метри. Тому щодо місця розташування й заходів безпеки все не просто дотримано, а навіть на порядок вище, ніж необхідно за всіма нормативними документами». Він також наголосив, що тези про те, що «склади розташовані в місті», не можуть бути переконливими, оскільки не відповідають дійсності.


У місті є вода, світло, тепло, газ і зв’язок. Групи експертів з виявлення й оцінювання шкоди населення фіксують інформацію не лише про розбиті вікна і дахи, а й про інші пошкодження будинків. Формуються бригади будівельників, щоб у найкоротший термін провести ремонтні роботи. Представники органів місцевого самоврядування попередньо оглянули понад 70% житлового фонду. Мешканці непридатних поки що для проживання будинків одержали тимчасове житло, а для тих, чиє житло не підлягає відновленню, місцева влада обіцяє придбати нове. За словами заступника керівника Луганської обласної ВЦА Юрія Клименка, викликають занепокоєння очисні споруди, розташовані неподалік епіцентру пожежі. Їх ще не оглядали, і, можливо, вони постраждали під час вибухів. У місті продовжують функціонувати три польові кухні й три намети для організації обігріву населення і військових. Сюди по допомогу звернулося 820 осіб.


Луганська область.