Олег ЛЯШКО, Радикальна партія:

 


— Український парламент має ухвалити рішення, які дадуть можливість радикально знизити вартість житлово-комунальних послуг. Зокрема, про скасування рентної плати на газ, спрямування газу українського видобутку на потреби житлово-комунального господарства, ліквідації «Нафтогазу», створення незалежної від уряду та Президента Національної комісії з питань регулювання ринку комунальних послуг, яка встановлюватиме не драконівські тарифи, як нині, а об’єктивні. Ми також наполягаємо на ухваленні закону про розкриття структури тарифів.


Ми вимагаємо від парламенту прийняття рішень, інакше закликаю колег з демократичних фракцій заблокувати роботу законодавчого органу і не дати ухвалювати жодних документів, крім тих, які дадуть можливість знизити вартість житлово-комунальних послуг.


Віктор БОНДАР, група «Партія «Відродження»:

 


— Шановні колеги по залу, коаліція. Вибори закінчилися, давайте припиняти чвари. Подивіться, що ви наробили за півтора року, які стосунки ви влаштували між собою, з урядом, з Президентом. Це шлях в нікуди. Це дорога в прірву. Треба зупинятися. Зрозумійте, все, що відбулося за півтора року — не те, що очікували люди. Ми вимагаємо: зберіться, напрацюйте стратегію, що ви робитимете найближчих півроку. Дайте відповідь, який буде бюджет на наступний рік, яка інвестиційна політика, які ключові законопроекти, що справді забезпечуватимуть реформи. Як змінюватиметься соціальна політика, які соціальні та інші гарантії отримають люди, що сьогодні ледь виживають.


Максим БУРБАК, «Народний фронт»:

 


— Фракція «Народного фронту» підтримує рішення уряду, щоб субсидії, які нараховуються в неопалювальний період, автоматично перераховуються на опалювальний період, без подання додаткових заяв, декларацій. Уряд змінив систему надання соціальної норми на спожитий газ. Тепер виділяється не 200 кубометрів на місяць, а 1200 кубометрів на весь опалювальний період. Це дасть змогу громадянам зекономити і використовувати пільгові кубометри, коли буде холодно. Ми повинні навчитися економити газ, це позбавить нас енергетичної залежності від країни-агресора.


Крім того, хочу нагадати: попереду у нас два пленарні тижні. І ми повинні ухвалити низку важливих законопроектів — завершити ухвалення законів щодо запровадження безвізового режиму з ЄС, а також щодо реформи судової гілки влади та питання стосовно Генеральної прокуратури. Потрібно нарешті позбавити цей орган функції слідства, створити незалежне Державне бюро розслідувань. Це поставить крапку в дискусії про політичні репресії в державі.


Юрій БОЙКО, Опозиційний блок:

 


— Низька явка на виборах — це показник того, як люди оцінюють владу. Ці вибори відбувалися з порушенням чинного законодавства. Але навіть цього виявилося мало. Підсумки волевиявлення й досі не підбито, фальсифікації тривають. Результати голосування не відображають реальні настрої громадян, у низці регіонів опозиція взагалі не була допущена до виборів. У цих населених пунктах Опозиційний блок не визнає результатів голосування.


Ми вимагаємо забезпечити вибори там, де вони взагалі не відбулися — Маріуполі, Красноармійську, Сватовому. Для цього наші депутати подали відповідний законопроект, і ми пропонуємо розглянути його як першочерговий.


Олег БЕРЕЗЮК, «Самопоміч»:

 


— Відбулися місцеві вибори. Очевидно, що вони були такими само брудними, як і раніше. Чому так сталося? Тому, що цими новими виборами керувала стара система ЦВК на чолі з паном Охендовським. Тому сьогодні ми мусимо вирішити це питання і змінити склад ЦВК. Наступне — відсутність державного управління. Те, що нині відбувається в державі, — бій тиранозаврів — свідчить про те, що держава слаба, а клани дуріють. Це означає, що слаба Генпрокуратура та суди. Все це димові шашки, які закривають найважливіше — розвиток економіки, що даватиме людям можливість виживати у цій ситуації. Досі у парламенті немає ані податкової реформи, ані бюджету. У нас є інформація, що уряд знову збирається закривати дірки за рахунок освіти, особливо середньої. Це недопустимо! Ще одна галузь, на якій збираються наживатися — це сільське господарство. Це злочин проти держави! Тому димові шашки потрібно забрати, подати в парламент бюджет. Саме він має взяти відповідальність за розвиток держави.


Ірина ГЕРАЩЕНКО, Блок Петра Порошенка:

 


— Наша політична сила також відзначає недосконалість виборчого закону, до якого потрібно вносити зміни. І робити це варто не перед наступними виборами, а вже нині, спокійно проаналізувавши всі плюси та недоліки виборчого законодавства. Одним із плюсів його була так звана гендерна квота, яка, на жаль, не була дотримана. Але вибори закінчилися і прийшов час усім об’єднатися навколо національної ідеї — нашого євроінтеграційного вибору. Цього тижня перед парламентом дійсно стоїть ключовий виклик — голосування за закони, які дозволять отримати безвізовий режим, і це вже буде повна відповідальність парламенту.
Але, шановні колеги, давайте будемо самокритичними. Коли ми справедливо нарікаємо уряду на недосконалість поданих ними законопроектів, то давайте чесно скажемо, як ми ці три тижні працювали в комітетах. Адже у половині з них не було кворуму, тому відповідальність за будь-який зрив цього голосування лежатиме на всіх гілках влади.


Ярослав МОСКАЛЕНКО, група «Воля народу»:

 


— 46,6 відсотка — такою була явка на виборах. Це один із найнижчих показників за часів сучасної України. Люди розчаровані й не бачать політичних альтернатив. Парламент як ніхто інший несе відповідальність за такий стан речей, бо країна має парламентсько-президентську форму правління. Настав час для прийняття принципових рішень з питань, що дійсно турбують виборців. Перше і головне — як вижити в нинішніх умовах на мізерну пенсію та зарплату? За підсумками 2015 року інфляція становитиме 55%. А в цілому за 2014—2015 роки — 90%. Елементарні економічні підрахунки демонструють, що запропонованою урядом індексацією держава залізла у кишеню кожного українця, бо вже не доплатила мінімум 630 гривень на кожну тисячу гривень доходів.


Юлія ТИМОШЕНКО, «Батьківщина»:

 


— Почався опалювальний період. Сьогодні люди в селах не включають опалення, або використовують дрова. Хто несе за це відповідальність? У понеділок відбулася зустріч коаліції, лідерів фракцій з Президентом, прем’єром та Головою Верховної Ради. Ми спробували пояснити, що відбувається реальний розвал по всіх напрямках суспільного і державного життя. Що, за опитуваннями, від 68 до 72% людей вважають, що влада рухає націю у неправильному напрямку. Підтримуючи ЄС та НАТО, вони вважають, що помилково обраний економічний та соціальний курс. Ми хотіли поговорити про це та напрацювати шлях, але від Прем’єр-міністра почули: все добре, після субсидій тарифи для людей будуть нижчі, ніж вони платили до підвищення. Тож лише у парламенті може бути створена відповідальна команда, яка візьметься за наведення ладу в державі. Уряд із цим не впорався.

 

Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.