Генеральний прокурор України Віктор Шокін заявив, що для проведення спільно ГПУ та СБУ широкомасштабної спецоперації в Дніпропетровську, Києві, Харкові та інших містах з ліквідації організованої злочинної організації були наявні ґрунтовні підстави. За словами Віктора Шокіна, в повному об’ємі були дотримані всі процесуальні вимоги під час проведення обшуків та інших розшуково-слідчих дій. Він також додав, що злочинне угруповання, на виявлення, документування та ліквідацію якого спрямована вказана спецоперація, має давнішню та тривалу історію, починаючи з 2000-х років.

 

 

Генеральний прокурор наголосив, що принцип невідворотності покарання, незалежно від партійної приналежності до будь-якої політичної сили, буде обов’язково застосований до будь-кого, хто скоїв злочин.


Поза сумнівом, така безкомпромісна державницька позиція Генерального прокурора спричинила істерію у корумповано-злочинних угрупованнях, які відкрили вогонь на ураження.


Однак Віктора Шокіна, який сьогодні відзначає день народження, з чим ми його щиро вітаємо, не залякати.


***


2 листопада близько десятої години вечора з вулиці був обстріляний робочий кабінет Генерального прокурора Віктора Шокіна. У цей момент там проходила нарада керівника відомства з його підлеглими. Ніхто не постраждав. У зв’язку із цим інцидентом Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за статтею про замах на життя державного діяча (стаття 112 КК). Про це повідомила прес-секретар відомства Олена Гітлянська.


«Слідство переконане про поінформованість стрільця й замовників про розташування й місцезнаходження речей і предметів, у тому числі й місцезнаходження генпрокурора. Постріл був зроблений з розрахунку на влучення в область тулуба або голови», — заявив учора на прес-конференції головний військовий прокурор Анатолій Матіос.


За його словами, життя Шокіну врятувало броньоване скло на вікнах кабінету. Під час розслідування були виявлені сліди проникнення на горища будинків, розташованих неподалік прокуратури. Можливо, снайпер стріляв з одного з них на відстані понад сто метрів. У ГПУ виключають інсценівку на свого керівника й відзначають, що це перший в історії України замах на генпрокурора.


«Куля була спрямована прицільно з використанням, найімовірніше, тепловізора. Усі штори й ролети були закриті. Побачити тінь або осіб, які перебували в кабінеті, було неможливо», — повідомив Анатолій Матіос.

 

Фото надане Управлінням зв’язків із громадскістю та ЗМІ Генеральної прокуратури України.