У Чернігові 2 листопада Новозаводський районний суд міста так і не задовольнив клопотання про обрання запобіжного заходу лідеру партії «УКРОП» Геннадію Корбану. Як вже писав «Голос України» у матеріалі «Масштабна спецоперація ГПУ й СБУ: антикримінал чи політрепресії?» у номері за 3 листопада, Корбана заарештували минулої суботи. Йому інкримінують начебто причетність до організованого злочинного угрупування.


Під час кількагодинного засідання адвокати зробили чотири відводи суддям, брали під сумнів повноваження представників прокуратури. Близько 23.30 Геннадію Корбану стало зле, йому викликали «швидку». Лікарі констатували значне підвищення тиску. Підозрюваного госпіталізовано. У зв’язку з цим суд було перенесено на ранок 3 листопада.


Вчора зранку у Новозаводському районному суді продовжили розгляд справи лідера партії «УКРОП». Однак оскільки час на обрання запобіжного заходу (72 години) сплив, адвокати заявили про необхідність його звільнення. Головуюча суддя прийняла рішення відпустити Корбана у залі суду. Однак його знову взяли під варту та супроводили до спецавтівки з охороною. Як повідомили адвокати затриманого, силовики повезли їхнього підзахисного до Києва.


Чернігів.


***


Ближче до полудня стало відомо, що Геннадій Корбан перебуває в слідчому ізоляторі СБУ в Києві. Про це повідомили в прес-службі партії «УКРОП». Під будівлею СІЗО прихильники Корбана провели мітинг на його підтримку. Усередину пустили адвоката Оксану Томчук і народних депутатів Андрія Денисенка й Валентина Дідича. Пізніше в ізолятор тимчасового утримання Служби безпеки України викликали бригаду кардіологів клініки «Борис».


«Зустрічалися з керівником ізолятора. Вимагали надання допомоги Корбану. Рішення прийняв слідчий Генпрокуратури», — проінформував народний депутат Андрій Денисенко. Він також повідомив, що захист Корбана намагається одержати процесуальні документи, щоб зрозуміти, що йому інкримінують.


Раніше прес-секретар СБУ Олена Гітлянська повідомила, що Служба безпеки виконала доручення Генеральної прокуратури: «Слідчий ГПУ ухвалив процесуальне рішення про його затримання й доручив співробітникам СБУ доправити його до місця проведення слідчих дій».


А пізніше начальник управління з розслідування особливо важливих справ Генпрокуратури Степан Божило, відповідаючи на запитання журналістів, підтвердив, що повторне затримання Г. Корбана проводилося в рамках нового кримінального провадження...


«Учора під час проведення досудового розслідування одного з кримінальних проваджень, були отримані дані про скоєння Корбаном Геннадієм Олеговичем низки кримінальних злочинів. Були внесені відомості в Єдиний державний реєстр досудового розслідування й розпочато досудове розслідування. Вчора вранці після ухвалення рішення слідчим Корбан Геннадій Олегович був затриманий у порядку ст. 208 Кримінального процесуального кодексу України (затримання уповноваженою посадовою особою). На цей момент він перебуває разом зі слідчими, проводяться процесуальні дії», — повідомив він.


Водночас він не відповів на запитання, чи є рішення суду на затримання Корбана? Не відповів на нього й помічник Генпрокурора Владислав Куценко, переадресувавши «безпосередньо процесуальному керівникові».

 

Омбудсмен Валерія Лутковська:


«Справа Геннадія Корбана підтвердила необхідність реформування кримінальної юстиції. Із численних звернень, що надійшли до Уповноваженого останнім часом, вбачається, що співробітники СБУ, Генеральної прокуратури України, МВС України стали широко застосовувати практику затримання осіб без ухвали слідчого судді саме у випадках, які не передбачені статтею 208 КПК України. Наприклад, особи, про яких йшлося у зверненнях та які були затримані без ухвали слідчого судді, підозрювались у скоєнні злочинів, що були вчинені ними за декілька місяців або навіть за декілька років до їх затримання. Іншими словами, відповідно до чинного КПК України у таких випадках затримання осіб мало бути здійснено у загальному порядку, тобто за попереднім дозволом слідчого судді, а не в порядку, передбаченому статтею 208 КПК України.


Проаналізовані під час моніторингу порушення кримінального процесуального законодавства свідчать про необхідність невідкладного реформування системи кримінальної юстиції, зокрема створення Державного бюро розслідувань, що дасть змогу вдосконалити механізм контролю за діяльністю правоохоронних органів та запобігти порушенню прав і свобод людини в рамках кримінального провадження».


За інформацією офіційного сайту Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини.

 

 

Заява Генерального прокурора України Віктора Шокіна в Києві на брифінгу стосовно проведення спільно ГПУ та СБУ широкомасштабної спецоперації з ліквідації організованої злочинної організації:

 

«Злочинне угруповання спеціалізувалося на викраденні людей, чиненні на них тиску, легалізації доходів, отриманих незаконним шляхом тощо. Слідчі встановили, що конвертаційний центр, виявлений в рамках діяльності вказаного ОЗУ, мав стосунок до однієї з політичних структур, що бере участь у виборах. Так, на потреби потенційного кандидата на голову міста Києва, за попередніми скромними підрахунками, було переведено в готівку майже 50 млн., а добовий обіг його сягав 15-20 млн. грн.


Генеральна прокуратура послідовна у своїй діяльності, і для слідчих не має значення партійна приналежність людей, які підозрюються у порушені закону. Так, слідчі прийшли до Верховної Ради, щоб викликати на допит народних депутатів фракції «Опозиційного блоку». Це не останні виклики на допити у кримінальних провадженнях, що стосуються високопосадовців. У випадку підтвердження під час допитів та інших процесуальних дій фактів, що можуть свідчити про причетність членів зазначеної політичної сили до здійснення кримінальних правопорушень, будуть підготовлені подання про притягнення вказаних осіб до кримінальної відповідальності та арешт».


За інформацією офіційного сайту ГПУ.

 

2 листопада 2015 р. Геннадій Корбан біля будівлі лікарні в Чернігові.


Фото Сергія НУЖНЕНКА (УНІАН).