2 і 3 листопада батьки просто не пустили своїх 718 дітей у навчально-виховний комплекс «Школа-ліцей», що у селі Рокитне Рокитнівського району на Рівненщині, у такий спосіб намагаючись привернути увагу влади до проблеми закладу. А вона полягає у тому, що його потрібно добудовувати. Адже діти (а село віднесено до таких, що постраждало внаслідок аварії на ЧАЕС) навчаються у дві зміни. Тож в осінньо-зимовий період, коли країна живе за зимовим часом, школярам після другої зміни (а таких триста) доводиться йти додому у сутінках.


— Батьки у нас завжди були дуже активні, — розповідає рокитнівський сільський голова Петро Гончар. — Ще у 2010 році вони написали листа у Рівненську ОДА, виклавши цю проблему. Звідти прийшла відповідь, що, мовляв, питання добудови школи у селі Рокитне включене в обласну програму будівництва шкіл на 2011—2015 роки (програма була прийнята на сесії Рівненської обласної ради 30 грудня 2010 року. — Авт.) і що на це передбачено 40 мільйонів 750 тисяч гривень. Однак це питання загальмувалось через те, що з районного бюджету у той час не було виділено коштів на виготовлення проектно-кошторисної документації, без чого не могли розпочати будівельні роботи.


Тим часом один із двох корпусів згаданого навчального закладу став аварійним. Щоб убезпечити дітей, у серпні-вересні минулого року його знесли, організувавши толоку: над розчищенням працювали батьки, сільська рада підсобила пальним для техніки, що вивозила будівельні відходи. Ентузіазму батькам додавало те, що у такий спосіб вони готували майданчик під новий корпус, де мало бути 25 класних кімнат і спортзал. Однак минуло більше року, а добудова так і не розпочалася. Більше того, за цей час навіть не виготовлена проектно-кошторисна документація. Тож щоб з`ясувати, які перспективи з добудовою закладу, делегація з батьків, рокитнівського сільського голови П. Гончара поїхала до Рівного.


Начальник управління освіти і науки Рівненської ОДА Григорій Таргонський пояснив батькам, що нині виготовляється проектно-кошторисна документація, вона має пройти експертизу і тільки після цього можна говорити про проведення тендерних процедур закупівель та початок будівництва, вартість якого — понад 76 мільйонів гривень. «А поки не почнеться будівництво, спробуємо налагодити розклад уроків так, щоб якомога менше дітей поверталося зі школи, коли стемніє», — пообіцяв Григорій Таргонський, «заспокоївши» при цьому батьків із села Рокитне тим, що в області майже сім тисяч дітей ходять до школи у другу зміну.


Схоже, відповідь головного освітянина області не задовольнила батьків, тож і 3 листопада вони не пустили дітей до школи. І все ж батьки праві: добудовувати школу у цьому поліському селі потрібно, адже, як повідомили у Рокитнівській сільській раді, щороку у селі народжується сто і більше немовлят — тобто, щороку можна сформувати три класи першокласників.


— Безперечно, школу добудовувати потрібно. Область лише частково зможе профінансувати будівництво, тож будемо звертатися по допомогу до держави, — прокоментував ситуацію голова Рівненської ОДА Віталій Чугунніков.


Рівне.