Зміна законодавства про оцінку впливу на довкілля дозволить жителям міст реально впливати на будівництво і функціонування об’єктів, що можуть становити потенційну екологічну небезпеку. Про це під час брифінгу в Українському кризовому медіа-центрі заявили ініціатори законопроекту «Про оцінку впливу на довкілля».

 

Один із його авторів народний депутат Остап Єднак («Самопоміч») зазначив, що екологічна політика, на жаль, ніколи не була пріоритетом для влади, тому парламент має заповнити цю прогалину та встановити чіткі правила гри в екологічній сфері, щоб захистити людей і природу.


А народний депутат Ганна Гопко, котра є співавтором законопроекту, наголосила, що його ухвалення також дозволить покращити міжнародний імідж країни та рівень виконання низки міжнародних угод, що особливо актуально перед визначальною міжнародною конференцією з питань зміни клімату. Крім того, ухвалення цього законопроекту необхідне, щоб не допустити загострення екологічної ситуації та настання безповоротних наслідків і аварій, що зашкодять довкіллю і людському здоров’ю.


У зв’язку з цим заступник міністра екології та природних ресурсів Анна Вронська відзначила, що Європейський Союз давно чекає на прийняття цього законопроекту, оскільки це передбаченого Угодою про асоціацію України з ЄС.


Згідно із запропонованою у законопроекті моделлю, оцінка впливу на довкілля включатиме повноцінне залучення громад до оцінки звітів щодо впливу на довкілля, а також врахування думки жителів під час формування проектів рішень, які можуть мати вплив на навколишнє природне середовище.


На прийнятті законопроекту також наполягають представники екологічних та правозахисних громадських організацій, що створили об’єднання «Реанімаційний пакет реформ — довкілля».