Поступившись «Мальме» у Швеції, «Шахтар», як нам тоді здавалося, поставив під сумнів свої єврокубкові амбіції. У львівському матчі «гірникам» необхідно було тільки перемагати. Та ще й з різницею у два м’ячі. Але команда виконала завдання блискуче і навіть перевиконала його. Насамперед завдяки агресії в її діях, динаміці, швидкості.


Серйозний настрій українського клубу, який активно підтримували трибуни, був помітний  неозброєним оком. «Шахтар», не зволікаючи, заходився штурмувати ворота суперника. Однак швидкий гол забити не зміг. Але зробив це пізніше. Забив м’яч Гладкий після передачі Азеведо. Щоправда, спочатку він головою з убійної позиції не зміг влучити. Однак Олександр не вийшов з боротьби і першим встиг на добивання, відправивши м’яч під поперечину. Це був перший гол «Шахтаря» у поточному розіграші Ліги чемпіонів.


Ще до перерви господарі мали забити ще кілька м’ячів, але повною мірою перевага донеччан відбилася на табло після відпочинку. Спочатку Срна реалізував пенальті, призначений за порушення проти Тейшейри. А через кілька хвилин забив Едуардо, котрий вийшов на заміну. Він відгукнувся ефектним ударом головою після прострілу Бернарда.


А масну переможну крапку в середині другого тайму поставив Тейшейра. Епізод почав Срна, котрий відібрав м’яча в суперника на правому фланзі, зробив точну передачу на Тайсона. Його удар Віланд парирував, а от із добиванням Алекса воротар «Мальме» вже не впорався.


Одне слово, «Мальме» виявився зовсім не схожий на ту команду, котра вдома за підтримки своїх уболівальників зіграла максимально самовіддано й тактично грамотно. Цього разу шведська команда не здивувала ані настроєм, ані тактикою.


Натомість ми побачили дуже вмотивований і потужний «Шахтар», котрий порадував нас яскравою і результативною грою, надто злагодженими командними діями.


***


Про велику перевагу підопічних над суперником казав Мірча Луческу:


— Добре грали, нічого не скажеш. Дуже задоволений показаною інтенсивністю. Тішить, що 17 наших ударів влучили у площину воріт. Погодьтеся, що ми мали повну перевагу над суперником.


Але водночас я засмучений жовтими картками Срни і Кучера, хоча не згодний із такими рішеннями рефері. В епізоді з Даріо, коли його збили, був пенальті, а не попередження нашому капітану. У Кучера зовсім не було нічого. Тепер вони не гратимуть із «Реалом», а це велика втрата для нас...


Тренера можна зрозуміти, адже названі виконавці — ключові оборонці «Шахтаря». Але нічого не вдієш. Треба підбирати заміну і налаштовуватися на позитивну хвилю. І постаратися вдома гідно протидіяти «Реалу».

 

Радісні емоції переповнюють Олександра Гладкого — він відкрив рахунок.

 

Фото Євгена КРАВСА (зі Львова, спеціально для «Голосу України»).