Перспективи отримати безвізовий режим з Євросоюзом стають щодень туманнішими. 

І це попри політичну волю Брюсселя дати шанс українцям без перепон їздити на Захід. Про те, що можна встигнути зробити до середини грудня — коли буде оприлюднено звіт про виконання Плану дій з лібералізації візового режиму, вчора по телефону обговорили Президент України Петро Порошенко та Президент Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Перемога демократичних і проукраїнських сил на місцевих виборах 25 жовтня відкриває можливості для прискорення процесу реформ, передусім у сфері антикорупційної політики, наголосив у розмові Петро Порошенко. Утім, невже весь процес гальмували очільники місцевих громад? Експертне середовище переконане, що ні.

Наріжними каменем стала ситуація з антикорупційною прокуратурою та призначенням її керівника. Як уже писав «Голос України», експертне середовище різко розкритикувало чотири кандидатури до конкурсної комісії з обрання очільника цього відомства, що були призначені від ГПУ. Якщо вони залишаться в комісії, обрана кандидатура не буде абсолютно незалежною, впевнені як експерти, так і європейці. Навіть вітчизняне МЗС просило Генпрокуратуру не ставити під удар виконання Плану дій щодо лібералізації візового режиму. Через що між двома відомствами спалахнув скандал. Нині ситуація така: ГПУ не відкликала своїх кандидатур із конкурсної комісії, водночас Петро Порошенко анонсував, що до кінця листопада буде обрано голову антикорупційної прокуратури.

Під час розмови із Жаном-Клодом Юнкером було домовлено про організацію найближчим часом візиту до України комісара ЄС з питань міграції, внутрішніх справ та громадянства Дімітріса Аврамопулоса. Не виключено, що він проведе в Києві останні й вирішальні перед доповіддю з виконання Плану у Брюсселі переговори.

Експерт у справі візових питань, голова ГО «Європа без бар’єрів» Ірина Сушко припускає, що за сприятливих обставин оприлюднення висновку можуть перенести з грудня на початок нового року, щоб дати Києву більше часу на виконання антикорупційних завдань. Тоді, за її прогнозами, скасування візового режиму можна чекати в другій половині 2016 року.

 

 

На знімку: Петро Порошенко та Жан-Клод Юнкер під зустрічі у Брюсселі.

Фото з архіву Михайла Палінчака (прес-служба Президента України).