Щороку до заповідника «Асканія-Нова», на Херсонщині, приїжджають сотні тисяч туристів, які хочуть побачити бізонів, антилоп і буйволів, котрі вільно пасуться у цілинному степу. Однак від нинішньої весни й на невизначений термін доступ буде можливий тільки до зоопарку і дендропарку. Відвідування степу для них закривається з причини суто бюрократичного характеру. В заповідника минув десятирічний термін дії проекту організації території і охорони природного комплексу, що регламентує, у тому числі, й доступ екскурсантів на охоронювану територію.
Розробку нового проекту треба замовляти в ліцензованій організації, і коштує це 1,7 мільйона гривень, яких в Асканії-Нови немає. І держава, схоже, виділяти їх наміру не має. «Заповідник звернувся до нового керівництва Мінекології із проханням профінансувати розробку проектної документації. Але через дефіцит фінансів оплатити її із держскарбниці навряд чи вийде, — коментує директор заповідника Віктор Гавриленко. — Заробити ці гроші самостійно теж не зможемо — адже туристи до Асканії-Нови приїжджали, насамперед, саме заради екскурсій у дикий степ Великого Чапельського поду, причому платили за місце в мікроавтобусі по 50 гривень, а за прогулянку на кінній тачанці — всі 150. Змушена відмова від таких екскурсій створить «діру» в нашому бюджеті не менш як у 400 тисяч гривень, що на них колись ми закуповували корми для тварин і пальне».
Науковці вважають, що норма, яка зобов’язує кожні десять років замовляти новий проект організації території та її охорони, потрібна й вигідна лише приватним фірмам від екології, котрі таку документацію розробляють. Ну, і ще чиновникам, які лобіюють їхні інтереси. Цілком достатньо було б змінювати проект тільки в разі зміни режиму природокористування або самої території заповідника. Однак таке коректування, що дозволяє в масштабах країни заощадити навіть не мільйон, а десятки мільйонів гривень, можливе тільки після внесення змін до Закону України «Про природно-заповідний фонд». Для їх обговорення керівництво заповідника «Асканія-Нова» ініціює скликання круглого столу під егідою Інституту зоології НАН України.