На Рівненщині за три квартали року обсяг споживання газу скоротився на 20 відсотків порівняно з аналогічним періодом 2014-го. Населення стало менше використовувати його на 19,8, а промислові підприємства — на 12,3 відсотка. Найбільше — на 36,7 відсотка — скоротили споживання газу бюджетні установи.


Падіння обсягів споживання газу передусім пов’язане з його подорожчанням. Саме від фінансування робіт за рахунок тарифної виручки за транспортування газу залежить безаварійне і безперебійне газопостачання в області, за яке відповідає «Рівнегаз». За кошти, що надходять товариству від споживачів, компанія проводить ремонт та обслуговування газових мереж, забезпечує роботу аварійно-диспетчерської служби та придбання необхідного обладнання і матеріалів.


— Через значний термін експлуатації газотранспортна система Рівненщини потребує чималих капіталовкладень для її реконструкції та модернізації. Обсяг інвестицій компанії наразі покриває лише витрати на невідкладні ремонти та підтримання газових мереж у робочому стані, — зазначає заступник голови правління — головний інженер ПАТ «Рівнегаз» Олександр Ганжа.
Цьогоріч чи не вперше до зими довелося готуватися в екстремальних умовах недофінансування. Якщо тарифна політика держави залишиться без змін, газорозподільні компанії через брак коштів не зможуть виконувати свої зобов’язання з безперебійного та безаварійного газопостачання.


Про це повідомляє фахівець із зв’язків з громадськістю та пресою ПАТ «Рівнегаз» Вікторія ЛЕВЧУК.