Відведення озброєнь калібром менше 100 мм триває відповідно до затвердженого плану. Такого висновку дійшла Тристороння контактна група, яка засідала в Мінську 3 листопада, заслухавши доповіді представників Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ та офіцерів зі Спільного центру з контролю і координації сторін (СЦКК). Про це за підсумками зустрічі, що проходила в режимі відеоконференції, повідомила у Фейсбук прес-секретар представника України в контактній групі Леоніда Кучми Дар’я Оліфер.

 

Крім цього, за результатами отриманої інформації контактна група закликала СММ ОБСЄ і СЦКК розслідувати факти порушень режиму припинення вогню з боку представників окремих районів Донецької та Луганської областей і припинити їх. А також збільшити кількість міжнародних спостерігачів на Донбасі, забезпечивши їх відповідною технікою для моніторингу ситуації. Це питання запропонували винести на засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні, яке відбулося вчора, і на зустріч міністрів закордонних справ країн «нормандської четвірки» в Берліні 6 листопада.


Ухвалили також прискорити реалізацію Мінських домовленостей про звільнення незаконно утримуваних осіб і «дали імпульс політичній підгрупі прискорити процес розгляду української концепції закону про місцеві вибори».


Загалом конкретно переговорники в білоруській столиці у вівторок ні про що не домовилися, а лише озвучили плани про наміри. Втім, очікувати швидкого вирішення політичного питання на Донбасі не доводиться. Занадто багато в ньому болючих точок для всіх сторін. Але мирний процес, як то кажуть, іде. Хоча б за столом переговорів. Наступна зустріч з урегулювання ситуації на Донбасі у форматі Україна-Росія-ОБСЄ анонсована на 17 листопада.


Що стосується зони АТО, то там перемир’я постійно порушується гібридними формуваннями. Наприклад, у день проведення засідання контактної групи в Мінську бойовики «ЛНР» двічі обстріляли підконтрольну українській владі територію Луганської області. В тому числі село Трьохізбенка Новоайдарського району. Внаслідок обстрілів поранення дістали двоє військовослужбовців і співробітник СБУ. Обстріли кваліфіковані як терористичний акт, повідомили в прес-службі УМВС України в Луганській області.