Учора прем’єр-міністр Румунії Віктор Понта під тиском протестувальників подав у відставку.

 

Напередодні майже 20 тисяч людей вийшли на центральні вулиці Бухареста й пройшли маршем до будівлі уряду й міністерства внутрішніх справ. Вони вимагали відставки міністрів та інших чиновників через пожежу в нічному клубі столиці «Colectіv», число загиблих унаслідок неї сягнуло вже 32 людей. Протестувальники підготували гнівну петицію до уряду, у якій різко засуджуються видача владою дозволів на роботу подібних закладів і спосіб перевірки їх роботи. До пізнього вечора юрба скандувала «Убивці! Убивці!», «Корупція вбиває!», «Усі у відставку!».


Протести відбулися також у Плоєшті, Брашові та інших містах Румунії. У соціальних мережах з’явилися заклики до всіх людей із пропозицією вийти на протести в столиці та інших містах  найближчими днями й добитися відставки осіб, відповідальних за видачу дозволів на роботу подібних розважальних закладів. Молодь вважає, що такі документи видаються за великі хабарі без реального урахування усіх заходів безпеки,  які вживають їх власники.


Нині в лікарнях Бухареста у тяжкому стані перебувають ще кілька десятків юнаків і дівчат, котрі одержали сильні опіки. Багато хто з них — у критичному стані.