Понад десять днів страйкують працівники комунального підприємства «Тернопільська міська шляхово-експлуатаційна дільниця» (МШЕД), яке місцева влада намагається ліквідувати, а функції з прибирання вулиць передати приватній фірмі. Минулої п’ятниці комунальники, яких підтримали громадські активісти, прийшли під стіни приміщення прокуратури області, вимагаючи поновлення кримінальних проваджень щодо зловживання посадовців МШЕД і приватних фірм, які з нею співпрацюють.

— Оборот комунального підприємства — 16 мільйонів гривень, територія — три гектари, більше 70 одиниць техніки. Все це намагаються прибрати до рук, а людей залишити без роботи, — каже керівник громадської організації «Тернопільські підсумки» Тарас Білан. — Щодо незаконних оборудок було порушено майже два десятки кримінальних проваджень, але всіх їх закрили. Вимагаємо їх відновлення і покарання винних у закритті. Даємо на це 20 днів. Якщо вимоги не буде виконано, поїдемо пікетувати Генпрокуратуру.

До активістів вийшов заступник прокурора області Іван Антюк. За його словами, прокуратура перевірила законність закриття кримінальних справ відносно посадовців МШЕД та приватних фірм. Встановлено, що зробили це незаконно, постанову щодо закриття справ 27 березня скасовано. Розслідування відновлено, його проводитиме міліція, а прокуратура контролюватиме. Перевірять і законність реорганізації підприємства, здачі в оренду його майна тощо.

А в суботу під стіни міської ради прийшли мешканці будинків по вулиці Злуки, які протестували проти забудови стадіону ПАТ «Текстерно». У місті майже не залишилося таких об’єктів, інтенсивно забудовують парки, дитячі майданчики, посягають навіть на набережну ставу, яка є окрасою міста. На території стадіону хочуть «посадити» кілька дев’ятиповерхових будинків. Жителів підтримали активісти УНА-УНСО, які принесли під приміщення міськради шини і пляшки з умовними коктейлями Молотова, в яких було налито чай. Міський голова Сергій Надал розцінив дії активістів як провокацію, а правоохоронці налякали адміністративною відповідальністю за несанкціонований пікет. Тим не менш, Сергій Надал пообіцяв з’ясувати всі обставини і поінформувати громадськість.

Слід зазначити, невдоволення діями міської влади, де більшість мають свободівці, зростає. Особливо обурює людей кулуарне вирішення земельних питань. У порядку денному сесійних засідань зазвичай їх кількість сягає ста, після чого будинки мов гриби виростають у найнесподіваніших місцях, а громада міста безсила щось вдіяти.

Фото автора.

Пікет під будівлею обласної прокуратури.