В японському місті Нагасакі відбувається 61-ша Всесвітня конференція науковців, які виступають за відмову від ядерної зброї. Вона відома як Пагвоська конференція, оскільки перше таке зібрання відбулося в канадському місті Пагвоші 1957 року. Тоді серед організаторів були такі всесвітньо відомі учені, як Альберт Ейнштейн, Фредерік Жоліо-Кюрі, Бертран Рассел, Макс Борн та інші. 1995 року Пагвоський рух став лауреатом Нобелівської премії миру «За великі досягнення, спрямовані на зниження ролі ядерної зброї у світовій політиці, і за багаторічні зусилля із заборони цього виду зброї».

 

Починаючи з 1957 року, Пагвоські конференції відбувалися двічі на рік, потім щороку, а в останні роки учені збираються раз у півтора року в різних містах планети. В проміжках між конференціями організовуються тематичні симпозіуми та семінари.


Японія утретє приймає Пагвоську конференцію. Двічі вона проходила в Хіросімі — 1995 та 2005 років. Цього разу науковці зібралися в Нагасакі — місті, яке так само, як і Хіросіма, 70 років тому зазнало трагедії через атомне бомбування. Для участі в науковому зібранні приїхали 200 вчених і спеціалістів із 40 країн. Хоча насправді учасники конференції отримують персональні запрошення і не є представниками жодної країни чи організації. Дискусії на форумі відбуваються за зачиненими дверима. Тільки після закінчення конференції робиться коротка заява для преси.


Під час нинішнього обговорення, як повідомляється на сайті конференції, дискусія точиться навколо теми «співіснування» атомної зброї та людства, обговорюються шляхи зниження ядерної небезпеки у світі та підвищення ролі в цьому процесі громадських організацій і науковців. Йдеться про зростання напруженості в різних кінцях планети, появу нових локальних та регіональних конфліктів, необхідність ефективних дій задля відведення загрози застосування атомної та іншої зброї масового знищення.


Окремим питанням конференції є використання атома в мирних цілях та загрози, які несе світу атомна енергетика. Для Японії, яка вже п’ятий рік бореться з наслідками аварії на АЕС «Фукусіма» (як і для України та інших країн) ця тема має особливе значення.


Конференція в Нагасакі завершиться сьогодні, 5 листопада.

Токіо.