У Сватовому, як не намагалася влада, все-таки не можуть забезпечити одразу всіх постраждалих шифером, склом і плівкою. Місцеві жителі незадоволені. Найбільше їх цікавить, коли відремонтують житло і як вони тепер платитимуть за газ. Деякі мешканці не приховують своєї образи на військових, з вини яких сталася трагедія цілого міста, і готові заявити свій протест проти їхньої присутності у Сватовому.

«На блокпост із боку Сватового були подані три автобуси, які при необхідності готові були забрати людей. Під час вибуху боєприпасів місцеві жителі були евакуйовані в підвали шкіл», — розповідає керівник групи цивільно-військового співробітництва ЗСУ сектору «А» підполковник Ігор Коропатін. — На сьогодні завдання ЗСУ — забрати боєприпаси, які викинуті вибухом за межі складу. Ця робота вже виконана приблизно на 40 відсотків».
В епіцентрі вибуху сьогодні задіяні понад 90 саперів. Тільки за одну добу зібрано три вантажівки снарядів, що підлягають утилізації.
На думку речника АТО в Луганській області підполковника Руслана Ткачука, система інформування населення вимагає глибокого вдосконалювання. «Місцевої телекомпанії у Сватовому немає, радіо не працює, газета виходить один раз на тиждень. Правдивої інформації немає, тому люди переважно передають чутки, які здебільшого мають негативний характер», — вважає підполковник.
Щодо оповіщення населення, то відсутність сирени пояснюють технічними причинами. Як з’ясувалося, система оповіщення раніше була створена для всієї Луганської області й «зав’язана» на Луганськ. Нині через об’єктивні причини Луганськ не може запускати ці сирени, тому вони й не спрацювали.
Керівник Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Георгій Тука підписав розпорядження, згідно з яким з обласного бюджету додатково виділено ще 4 млн. грн. для надання матеріальної допомоги постраждалим у результаті надзвичайної ситуації у Сватовому. На одне домогосподарство або квартиру виділено 5 тис. грн. Трьома днями раніше з обласного бюджету на ці цілі виділено 10 млн. грн., однак їх не вистачає.

Луганська область.