Учора у Верховній Раді розпочалося дводенне засідання Парламентського комітету асоціації Україна — Європейський Союз, який є спільним форумом депутатів Верховної Ради та Європарламенту для парламентського моніторингу виконання Угоди про асоціацію. Учасники засідання обговорили стан відносин між Україною та ЄС, проміжні результати місії Європарламенту з оцінки потреб реформи Верховної Ради, розвиток політичної ситуації в нашій державі та результати місцевих виборів.


Відкриваючи зібрання, Голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголосив, що ми переживаємо достатньо складний період часу становлення незалежності, але навіть у таку тяжку годину ми довели, що здатні проводити зміни та реформи і є надійним міжнародним партнером. Глава українського парламенту відзначив, що набирає обертів конституційна реформа в частині децентралізації влади і оновлення суддівського корпусу, що є надзвичайно важливим для демократизації та розвитку держави. «Український парламент в умовах народження молодої демократії демонструє здатність приймати державницькі рішення, у тому числі і щодо євроінтеграції», — сказав В. Гройсман.


Керівник українського парламенту подякував Європарламенту за направлення до України делегації міжнародних спостерігачів на місцевих виборах, які нещодавно відбулися. На розгляд Верховної Ради у четвер, зауважив В. Гройсман, буде винесено пакет законопроектів щодо лібералізації візового режиму. Україна також готується до запровадження наступного року зони вільної торгівлі із країнами ЄС. В. Гройсман подякував екс-президенту Європарламенту Пету Коксу, керівнику технічної місії Європарламенту за допомогу і сприяння в інституційній реформі українського парламенту.


У свою чергу, керівник делегації Європарламенту Андрей Плєнковіч високо оцінив зусилля України на шляху євроінтеграції, зауваживши, що усвідомлює складність цього процесу. «Успіх України залежить від якісних законів і особливо — втілення їх у життя», — сказав Андрей Плєнковіч.


Співголова Парламентського комітету асоціації від України Остап Семерак назвав нинішнє засідання дуже символічним, оскільки це перше засідання комітету в Україні після ратифікації Верховною Радою Угоди про асоціацію з ЄС. Попереднє засідання комітету проходило у Брюсселі. О. Семерак наголосив, що після ратифікації Угоди про асоціацію європейський вектор і європейські стандарти, наближення до європейського права стали для України беззастережними. Парламентарій подякував європейським колегам за підтримку і за те, що українське питання залишається актуальним на порядку денному Європарламенту. Зокрема, щодо вибору України — євроінтеграція і демократичний розвиток, у питаннях обстоювання територіальної цілісності, повернення Україні анексованих територій, Криму, збереження санкцій щодо Росії. За підсумками засідання Парламентського комітету асоціації Україна—ЄС має бути схвалено спільну заяву.

 

Дослівно

 

Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман: 


«Ми високо цінуємо співпрацю з ЄС. Україна є надійним партнером ЄС, і процес реформ, змін і перетворень в Україні відбувається за європейськими стандартами».

 

(Зліва направо) голова делегації Європарламенту Андрей Плєнковіч, Голова Верховної Ради України Володимир Гройсман, голова Парламентського комітету Україна — Європейський Союз Остап Семерак.


Фото Анастасії СИРОТКІНОЇ.