Українці частіше обирають вітчизняне дитяче харчування

Сьогодні наші педіатри констатують: майже 60% українських дітей віком до року молоді мами переводять на прикорм або штучне вигодовування. Здебільшого вони добре розуміють те, що не існує нічого кращого для маляти, ніж їхнє власне молоко. Однак вони змушені відлучати дітей від грудей: за медичними показаннями, у зв’язку з раннім виходом на роботу або ж відсутністю грудного молока через перенесені стреси чи хвороби.
У таких ситуаціях зберегти здоров’я й міцний імунний щит малюка —головне завдання й мами, і лікаря, і виробника сухих сумішей дитячого харчування, наполягають педіатри. І радять — коли вже довелося переходити на пляшечку із соскою — поставтеся до вибору суміші максимально відповідально.

Наш акцент

Асортиментна лінійка дитячого харчування сьогодні достатньо широка: у роздрібній торгівлі презентовано майже 70 брендів вітчизняних і закордонних виробників, причому українською продукцією наповнені дві третини ринку.

До завершення 2015 року єдиний український виробник дитячих сухих сумішей — Хорольський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів — підходить з обсягами, які значно зросли, незважаючи на втрату частини ринку в Криму й зоні АТО.

Варто зазначити, що ринок вітчизняного дитячого харчування останніми роками розвивається досить активно. Якщо в 2012 році внутрішнє виробництво на 22% перевищило показники 2011 року, то в 2013-му воно збільшилося ще майже на 50%. В 2014 році динаміка зростання збереглася.
«Підприємство демонструє дуже хороші показники, — пояснив керівник. — І незважаючи на складну ситуацію в країні, в 2015 році ми плануємо зберегти обсяги виробництва».
До слова, за даними досліджень аналітиків, Хорольський комбінат вийшов у безумовні лідери загалом по ринку і впевнено утримує ці позиції. Так, частка на ринку сухих молочних сумішей у серпні 2015 року становила в натуральному вираженні 53,7%, а в грошовому — 31,8%, для порівняння: в серпні 2014 року частка ринку компанії була 43% і 22,6% відповідно. Серед брендів на ринку лідирує хорольський «Mалиш» — дуже популярна вже багато років молочна суха суміш із борошном зернових. У п’ятірці перших також адаптовані сухі молочні суміші «Малютка Premіum», призначені для вигодовування дітей з народження, і молочні каші «Малышка» того само виробника.

Увага: пальмова олія!

Бурхливому розвитку вітчизняного ринку в секторі дитячого харчування багато в чому сприяє висока споживча лояльність до української продукції. Із усієї асортиментної лінійки молоді мами найчастіше зупиняють свій вибір саме на ній. Передусім — через хорошу засвоюваність продукції та досить демократичні ціни. Різниця у вартості упаковки, скажімо, «Малютка» і аналогічної за якістю імпортної суміші може становити від 2 до 10 разів.
Якщо ж розглядати більш дешеві і доступні імпортні суміші, то вони помітно програють у якості. Такі суміші нерідко відрізняє агресивний склад. Щоб переконатися в цьому, достатньо вивчити склад. Приклад: пальмова олія, яку можна зустріти на багатьох імпортних баночках і пачках із сумішами. Найчастіше її використовують для продовження терміну зберігання продукту і здешевлення його виробництва.
«Пальмова олія, що додається до складу дитячих сумішей, дає змогу продукту штучно «консервуватися», довго зберігати свій смак, — пояснює доктор-дієтолог Ганна СОШЕНКО. — Саме тому виробники так люблять використовувати її у виробництві. Однак уживання суміші з таким інгредієнтом у складі — великий ризик для здоров’я маляти».
Пальмова олія, як попереджають дієтологи, небезпечна тим, що не виводиться з дитячого організму, тим самим ускладнює засвоювання кальцію, викликає в дитини проблеми із травленням, провокує запори, кольки, зригування. Разом із цим консервантом в імпортних сумішах, навіть дорогих і висококласних, можна знайти й інші рослинні олії, які найчастіше використовуються як технічні, звертають увагу фахівці. Саме із цієї причини під час вибору суміші вони наполягають спочатку скрупульозно вивчити склад і порадитися зі своїм педіатром.
Водночас серед виробників, які уникають використання агресивних консервантів і роблять акцент на високоякісній молочній складовій, можна назвати не тільки елітні закордонні компанії, чия продукція через дорожнечу недоступна переважній більшості українців, а й вітчизняні підприємства.
Скажімо, на вже згаданому Хорольському молочноконсервному комбінаті дитячих продуктів особливістю технології є використання свіжого, а не заздалегідь закупленого сухого молока. Це унікальний підхід, відзначають фахівці. Сировину ретельно відбирають у сільських господарствах, розташованих в екологічних чистих зонах, що мають особливий статус. Це дає змогу максимально зберегти біологічну цінність продуктів, а також зберегти їхні корисні та смакові якості для малюків. Барвники, ароматизатори, консерванти, пестициди, солі важких металів, радіонукліди та інші шкідливі речовини категорично виключені.
За одностайною думкою експертів і дієтологів, майбутнє ринку сухих сумішей в Україні — за вітчизняними виробниками. Вони готові запропонувати не тільки доступне за ціною, а й однозначно безпечне та корисне дитяче харчування. І ще один важливий аспект: дитячі суміші, виготовлені з української сировини, значно легше засвоюються ніжним організмом малюка, оскільки такий продукт йому ближчий на генетичному рівні, стверджують дієтологи.

 ДОСЬЄ

Хорольський молочноконсервний комбінат дитячих продуктів заснований 1972 року. Він є єдиним виробником дитячих сухих сумішей на території України. Виробництво продукції Хорольського МКК ДП розміщене в екологічно чистому районі Полтавської області, оснащене технологічним обладнанням провідних європейських фірм-виробників. Ретельний контроль над якістю продукції виконується на кожному етапі виробництва, відповідає міжнародним стандартам ІSO 9001:2009 і НАССР. Усі продукти сертифіковані відповідно до вимог українського законодавства.
Суміші ХМКК ДП розробляються разом із провідними фахівцями в галузі дієтології та молочного виробництва. Продукти схвалені Українським НДІ харчування та Інститутом педіатрії, акушерства і гінекології АМН України.
Лідерами з реалізації ХМКК ДП в 2014—2015 рр. залишаються сухі дитячі суміші та дитяча питна вода.

Фото надане Хорольським молочноконсервним комбінатом.