Україна та Молдова підписали дві нові угоди з транскордонного співробітництва для спрощення та прискорення переміщення через спільний кордон. 

 

Перша угода встановлює спільний контроль у прикордонному пункті пропуску «Первомайськ-Кучурган». Це забезпечить імпорт, експорт і транзит товарів через Придністров’я. Тепер підприємцям не потрібно буде перенаправляти вантажі в об’їзд цієї ділянки кордону, а також дозволить уникнути подвійного митного оформлення в Кишиневі та Тирасполі. В довгостроковій перспективі угода сприятиме поновленню міжнародних транспортних коридорів через Придністров’я.


Друга угода встановлює автоматизований обмін даними про перетинання молдавсько-українського кордону. Цей документ зміцнить безпеку й підвищить прозорість переміщення транспортних засобів і товарів через кордон. Це також дозволить зняти з іноземних громадян, що в’їжджають у Придністров’я, зобов’язання реєструвати своє перебування в міграційних органах Молдови, тобто, їм не потрібно буде переїжджати до адміністративної лінії розмежування на заході Придністров’я.


Підписання цих угод відбулося у присутності Консультативної ради Місії Європейського Союзу з прикордонної допомоги Молдові та Україні (EUBAM).