Учора Велика Британія та Ірландія оголосили про призупинення авіарейсів до єгипетського Шарм-ель-Шейха та польотів вітчизняних авіакомпаній над Синаєм. Також громадянам рекомендовано утриматися від поїздок на єгипетський курорт. «Є велика ймовірність, що катастрофа російського літака сталася через вибуховий пристрій на борту», — заявив міністр закордонних справ Британії Філіп Хеммонд.

 

Як повідомляв «Голос України», найбільша в історії російської авіації за кількістю жертв (224 людини) катастрофа сталася 31 жовтня неподалік курортного міста Шарм-ель-Шейх. Літак А321 належав авіакомпанії «Когалимавіа», керівництво якої практично одразу заявило, що катастрофа сталася через «зовнішній вплив». І хоча версію про технічні неполадки в двигуні також розглядають, спецслужби кількох країн припустили, що трагедію спричинив вибух бомби, пронесеної на борт. Так, «Голос Америки» повідомив, що американські слідчі органи мають «значні підстави» вважати таку версію катастрофи правдивою. Дані перехоплених розмов бойовиків також вказують, що бомбу в багажне відділення міг пронести ісламіст—співробітник аеропорту. При цьому ні пасажирів, ні членів екіпажу в причетності до теракту не підозрюють. Представники уряду США також наголошують, що хоча версія про бомбу на борту літака «ймовірна», вона поки не остаточна.


Нагадаємо, що угруповання ІДІЛ взяло відповідальність за організацію катастрофи літака в день трагедії. Днями воно знову виступило зі заявою і пообіцяло детально розповісти, як саме було організовано теракт. Як зауважують міжнародні експерти, ще не було випадку, щоб ця терористична організація брала на себе чужу «операцію».
Тим часом після перевірки було звільнено три вищі посадові особи аеропорту Шарм-ель-Шейха, зокрема, і главу служби безпеки. В підсумках ревізії йдеться про численні порушення і недогляд під час здійснення процедур безпеки, повідомляє NBC News.


Також учора оприлюднили попередні дані розшифровки бортових самописців, які засвідчили, що пілоти ще за чотири хвилини до моменту зникнення літака з радарів працювали в штатному режимі, перемовлялися з диспетчерами і не згадували про технічні неполадки. Тільки останньої миті самописець зафіксував звук, нетиповий для звичайного польоту.


До речі, на момент, коли верстався номер, про рішення припинити польоти до Шарм-ель-Шейха оголосили Україна й Нідерланди.

Вл. інф.