Уже вчетверте в листопаді провідні музеї Польщі проводять акцію «Безплатний листопад в національних закладах культури», яку профільне Міністерство назавжди вписало до календаря культурних подій країни. В рамках акції свої двері для відвідувачів відчинили Королівський замок у Варшаві, Вавельський королівський замок у Кракові, парковий комплекс-музей «Королівські Лазенки» у Варшаві (на знімку) та Музей-палац короля Яна ІІІ Собеського Вілянув (Варшава).

У Міністерстві культури кореспондентові «Голосу України» розповіли, що ініціатором такого заходу 2012 року виступило керівництво паркового комплексу «Королівські Лазенки». Міністерство її підтримало, не очікуючи на таку велику популярність нової пропозиції. Безплатний вхід до перлин національної культурно-історичної спадщини поляків зробили саме в листопаді, бо цей місяць, за статистикою музейників, завжди відзначався найнижчою відвідуваністю. Результат перевершив усі очікування. Кількість відвідувачів у всіх чотирьох музеях зросла в середньому вчетверо, а в ініціатора заходу «Королівських Лазенках» аж удванадцятеро. Тому, незважаючи на понад мільйонну вартість заходу (в польських злотих — еквівалент 6 мільйонів гривень), «безплатний листопад» було вирішено зробити довічним.
Специфіка акції полягає не лише в безплатному відвідуванні найцінніших польських пам’яток. Її невід’ємною складовою є також кілька сотень навчально-просвітницьких лекцій для дітей і молоді. За три роки для дитсадків і шкіл було передбачено 800 лекцій, їх учасниками стали 60 тисяч дітей різного віку. Особливість цьогорічного «безплатного листопаду» в тому, що колишні королівські резиденції не просто будуть відкритими для всіх охочих, а й те, що вони підготували навчально-культурну програму для різних вікових груп, — розповіла «Голосу України» координатор акції Маріанна Лютомська.
Особливою популярністю захід користується серед менш заможних поляків та людей похилого віку, які прямують до Варшави та Кракова з усіх кутків країни. Акція відкрита також для зарубіжних гостей.

Варшава.

Фото надане Міністерством культури і національної спадщини Республіки Польща.