На сході України, незважаючи на Мінські домовленості й режим тиші, триває війна. Судячи з оперативних зведень, російсько-терористичні угруповання проводять ротацію сил і військової техніки, маскуючи її, замість того, щоб відводити від лінії розмежування. Терористи продовжують свої вогневі провокації українських сил, а також диверсії й мінування території. За даними прес-центру АТО, тільки в середу ввечері бойовики дванадцять разів стріляли по Опитному, Авдіївці, Спартаку, Піскам, Новгородському тощо.


Незважаючи на це, ЗСУ вчора продовжили передислокацію озброєння на 15 км від лінії розмежування. За словами спікера Генштабу Владислава Селезньова, українські воїни розпочали відведення мінометів калібром менше 100 мм на артемівському напрямку. Сьогодні те само відбуватиметься на маріупольському напрямку. Ротацію мінометів сили АТО мають намір завершити в Донецькій області 8 листопада.
Секретар РНБО Олександр Турчинов заявив, що у випадку продовження провокацій з боку бойовиків на сході країни, сили АТО припинять відведення озброєння й військової техніки й «діятимуть відповідно до наявних викликів з боку російських окупантів», йдеться у повідомленні, розміщеному на офіційному сайті Радбезу.


Відносне затишшя на Донбасі й відведення важкої техніки не повинні заспокоювати. Це певний сценарій Кремля, який домагається зняття санкцій, що діють до 1 лютого наступного року. Про це заявила Уповноважений Президента з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі Ірина Геращенко під час другого засідання Парламентського комітету асоціації Україна—ЄС.


«Ключовою роботою нашої підгрупи є підготовка до можливих виборів. Ми хочемо мати діалог з Донбасом, але не із самозванцями зі зброєю, а із законно обраними представниками. І в цьому контексті в Мінську дискутуються передумови для проведення виборів. Ми підкреслюємо, що повинна бути ситуація безпеки, повинні бути допущені всі українські політичні партії, повинні почати роботу українські ЗМІ. Очевидно, що головну роль у самому прийнятті закону має відіграти український парламент», — зазначила Геращенко, передає прес-служба БПП.


Який сценарій подальшого розвитку подій на Донбасі й чи можливе поновлення активної стадії бойових дій? Із цим запитанням «Голос України» звернувся до народного депутата України, члена парламентського комітету з питань нацбезпеки й оборони Дмитра Тимчука:


— За нашим даними, нині Москва змінює свого куратора на Донбасі — Суркова на Казака (заступника голови уряду РФ). А він був представником російського президента у південному федеральному окрузі й зробив багато для взаємодії місцевої влади Чечні, правоохоронців і спецслужб, щоб вичистити інакомислення, усілякі натяки на сепаратизм в адміністративних органах. І з цим завданням Казак впорався.
Зміна кремлівського куратора на Донбасі пов’язана з перехідним періодом у політиці Москви щодо «ДНР/ЛНР». Ідеться про перехід від окупованих територій до повноцінних квазідержавних утворень. І цю ротацію бойовики сприймають як свій шанс виявити самостійність, вирватися з-під контролю шефів і продемонструвати, що вони не маріонетки. Я не виключаю, що збільшення кількості обстрілів і цілеспрямованих збройних провокацій з боку бойовиків пов’язане з тим, що Захарченко (лідер самопроголошеної «ДНР». — Авт.) хоче показати, що він автономний гравець. Але це ненадовго. Новий куратор Кремля однозначно поставить його на місце, причому досить жорстко.


Сам процес свідчить про те, що Путін не збирається віддавати Донбас Україні. Він намагається здійснити маневр, який той само його ставленик Казак намагався провести в Придністров’ї. Згідно із планом, розробленим урядом РФ, пропонувалося Придністров’я збути Кишиневу, але на умовах Москви: щоб Молдова займалася соціальним і економічним забезпеченням регіону, а його контроль залишався за Росією. Тоді в Кремля не вийшло. Чи вийде нині адаптувати цей план на Донбасі, покаже час. Але я не вірю, що Путін прийме київський варіант проведення виборів на окупованій території, згідно з яким спочатку виводяться війська, береться під контроль кордон тощо. Звідси в нас два варіанти: або прийняти для Донбасу придністровський сценарій Москви, або готуватися до ескалації військового конфлікту на сході. Вважаю, у кожному разі нам слід готуватися до продовження воєнних дій.