Ситуація на сході нашої країни далека від мирної. Це констатують у штабі АТО й підтверджують у ГУР МО.

«Ситуація в зоні проведення АТО має тенденцію до загострення. 5 листопада противник здійснив 25 обстрілів позицій сил АТО з 82-міліметрових мінометів, стрілецької зброї й гранатометів у районах Авдіївки, Опитного, Пісків, Мар’їнки, Красногорівки, Спартака, шахти «Бутовка» (донецький напрямок)», — ідеться в повідомленні, розміщеному на сайті Головного управління розвідки.
Українська сторона продовжує інформувати представників ОБСЄ про порушення ворогом Мінських домовленостей. Так, ними отримано інформацію про наявність у районі Петровського, Красного Луча артилерійських систем бойовиків калібру більше 100 мм (САУ) і 122 мм РСЗВ «Град». У розвідці заявляють, що в Донецьку серед бойовиків відбулися збройні зіткнення, у результаті яких є загиблі й поранені.
У свою чергу експерти кажуть, що активізація терористів на лінії фронту може бути пов’язана з «перехідним періодом» у політиці Кремля щодо контролю над Донбасом. Як уже писав «Голос України» у № 206 (6210) за 6 листопада, народний депутат, координатор групи «ІС» Дмитро Тимчук заявив, що Путін зараз міняє свого смотрящого Суркова на Казака (заступника голови уряду РФ), який свого часу наводив лад в адмініструванні Чечні. Новий куратор має забезпечити перехід від окупованих територій до повноцінних квазідержавних утворень у складі України з усіма подальшими наслідками. І цю ротацію бойовики сприймають як свій шанс продемонструвати самостійність, вирватися з-під контролю шефів і показати, що вони не маріонетки. Тимчук не виключає, що саме з цим пов’язане загострення ситуації на сході.
Так чи інакше, бойовики продовжують вести провокаційний вогонь по наших позиціях. За словами керівника прес-центру штабу АТО Леоніда Матюхіна, гібриди встановили на підконтрольній їм території відеокамери, щоб показати можливу відповідь із боку українських військ. Він зазначив, що коли існує загроза життю бійців, кожен командир має право прийняти рішення відкривати вогонь у відповідь. Наші захисники на передовій кажуть, що в періоди такого «режиму тиші» поранених і загиблих побратимів іноді більше, ніж під час активних бойових дій.
У свою чергу спікер АП з питань АТО Андрій Лисенко стверджує: у бойовиків зараз немає можливостей для масштабного прориву на нашу територію. Він зазначив, що до кінця цього тижня ми відведемо все озброєння, про яке йшлося в Мінських домовленостях. Однак у разі нагнітання ситуації або дій противника, спрямованих на атаку наших позицій, техніка й озброєння повернуться на бойові позиції.
Очевидно, що Путін перевів рубильник своєї гібридної війни проти України в політичну фазу. Якщо ж йому не вдасться нав’язати свої умови утримання контрольованого ним Донбасу Києву, то кремлівський наполеон знову дасть команду «фас» важкій артилерії. Принаймні відступати від наміченої мети — повної дестабілізації ситуації в Україні — Москва не збирається. Це вкотре підтверджують оперативні дані «ІС», згідно з якими діючі на Донбасі структурні підрозділи ФСБ РФ і ГРУ ГШ РФ об’єднали зусилля для скоординованих дій і у зоні АТО (для одержання розвідувальної інформації), і на території інших областей України (для організації й проведення терористичних актів та диверсій). У Донецьку створено координаційний центр за участю представників обох спецслужб...